15. april 2024 12:14

Boriša Mandić: Sukob Irana i Izraela preti da eskalira u regionalni sukob širih razmera

Izvor: TANJUG

podeli vest

Boriša Mandić: Sukob Irana i Izraela preti da eskalira u regionalni sukob širih razmera

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Vojni pilot Boriša Mandić izjavio je danas da su i Iran i Izrael izgubili u noći između subote i nedelje u odmeravanju snaga, napomenuvši da produbljivanje sukoba Izraela i Irana preti eskalacijom u regionlani sukob velikih zamera, koji bi zapretio svetskom miru.

Kako je objasnio za Tanjug, te noći je u tom regionu, od Irana preko Jemena, Sirije, Libana i Izraela, došlo do vatrenog okršaja na nebu u kom su učestvovala najsavremenija sredstva iz oblasti vazduhoplovstva, protivraketne odbrane, raketne tehnike i dronova.

Mandić smatra da Izrael neće odmah odgovoriti Iranu na napad, već da će doći do kratkog odlaganja odgovora do nekog novog sukoba kada će se, prema njegovim rečima, spirala rata nastaviti dalje.

"Netanjahu je sada u teškom problemu jer mora da posluša savet Amerike, glavnog saveznika. Ne zaboravimo da je juče zasedao najuži ratni kabinet izraelske vlade kog čine samo tri čoveka, premijer Netanjahu, ministar odbrane Joav Galant i Beni Ganc iz tog štaba. Juče je bila odluka da li da se uzvrati udarac Iranu, što predviđa mnogo žešće angažovanje čak do nivoa upotrebe nuklearnog oružja u nameri da se ošteti ili uništi iranski nuklearni program", naveo je on.

Komentarišući to što je nekoliko članova izraelskog ratnog kabineta bilo za pokretanje brzog napada, ali da je nedostatak ozbiljne štete koju je naneo Iran, pored razgovora izraelskog premijera Banjamina Netanjahua sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, doveo do toga da je on otkazan, Mandić je rekao da Bajdenu ne odgovara da SAD podrže Izrael u kontraofanzivi na Iran jer je godina izbora i ne želi da se SAD mešaju u neki novi veći sukob, dok Izrael želi da iskoristi svoje savezništvo kako bi se konaćno obračunao sa svojim večitim neprijateljem Iranom.

"To neće ići tako lako, Iran nije Pojas Gaze, Iran je mnogo moćna država, ima svoje saveznike. Iran je vodeća sila one snage otpora koju čine i Iran i Irak i Sirija i Liban i Huti iz Jemena, tako da će Iran biti mnogo čvršći orah za izraelske odbrambene snage koje su voljne za borbu", ocenio je on.