15. april 2024 16:19

Begović u Ženevi: Srbija dosledno pokazala posvećenost promociji značaja nauke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Begović u Ženevi: Srbija dosledno pokazala posvećenost promociji značaja nauke

Foto: TANJUG/NITRA/ ZORAN PETROVIĆ

ŽENEVA - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas u Ženevi da Srbija dosledno pokazuje posvećenost promociji značaja nauke i na nacionalnom i na međunarodnom nivou, prepoznajući je kao ključni faktor razvoja i napretka.

Begović je govorila ministarskom okruglom stolu, na sesiji čija je tema "Uloga nauke, tehnologije i inovacija u jačanju Agende za održivi razvoj 2030 i smanjenju siromaštva u vreme multipolarnih kriza: efekgivna isporuka održivih, otpornih i inovativnih rešenja".

Ona je ocenila da, dok se društvo bori sa turbulentnim i nesigurnim vremenima, postaje očigledno da "kolektivna posvećenost da koristimo moć znanja, inovacija, nauke i nadasve kolaboracije može da se izjednači sa potrebom da dostignemo ciljeve održivog razvoja", saopštilo je resorno ministarstvo.

"Agenda za održivi razvoj 2030. naš je trag koji ostavljamo za bolji svet, naglašavajući ambiciozne ciljeve koji će koristiti da savladamo najveće globalne izazove, kao što su siromaštvo, nejednakost, klimatske promene, pandemije, ali takođe i održavanje mira", poručila je ona.

Dodala je da je put ka dostizanju ovih ciljeva pun prepreka i da se u ovom teškom momentu pokazuje "prava vrednost naučnih saznanja, tehnologije i inovacija, koje ulivaju nadu u bolju budućnost za sve".

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije predstavlja Srbiju na 27. sesiji Komisije za nauku i tehnološki razvoj u Ženevi od 15. do 19. aprila 2024. godine.

Svake godine, Komisija ima dva prioritetna tematska područja, a za 27. sesiju to su: podaci za razvoj i globalna saradnja u nauci, tehnologiji i inovacijama za razvoj.

Komisija će takođe pregledati napredak u implementaciji i praćenju ishoda Svetskog samita o informacionom društvu na regionalnom i međunarodnom nivou i čuti prezentacije o trenutnim pregledima politika nauke, tehnologije i inovacija.