25. mart 2023 10:48

Francuska: Šumski požar, koji je izbio pre osam meseci na jugozapadu, još tinja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Francuska: Šumski požar, koji je izbio pre osam meseci na jugozapadu, još tinja

Foto: Shutterstock.com/chuangz, ilustracija

BORDO - Šumski požar, koji je izbio pre osam meseci na jugozapadu Francuske zbog suše i visokih temperatura, još tinja pod zemljom, a izaziva ga mrki ugalj na tresetnom zemljištu.

Stubovi belog dima dižu se iz šume izvan grada Hostensa u regionu Žironde, južno od Bordoa, objavio je danas Rojters.

Tinjajući požar izaziva mrki ugalj na tresetnom zemljištu koje podstiče požar pod zemljom.

„Gori od sredine jula“, rekao je radnik francuske Nacionalne agencije za šume (ONF) Gijom Karnir, navodeći da do sada nisu pronašli način da zaustave požar.

Karnir je napomenuo da je požar u Hostensu ostatak ogromnih požara koji su opustošili južnu Evropu prošlog leta kada je nastupila rekordna suša zbog klimatskih promena.

Posebno je teško pogođen region Žironde gde je 20.000 hektara šume uništeno, a postoji veliki rizik od ponovnih požara na leto, rekao je Karnir.

Lokalni zvaničnik je rekao da to područje u cilju prevencije od izbijanja novih požara nadgledaju dronovi.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će mere za borbu protiv šumskih požara širom Francuske predstaviti u narednim sedmicama.

Neobično suva zima u delovima južne Evrope dovela je do smanjenja vlage u zemljištu i povećala je bojazan da bi se mogla ponoviti dešavanja iz 2022. godine kada je, prema statistici Evropske komisije, uništeno 785.000 hektara u požarima u Evropi – više nego duplo od godišnjeg proseka za poslednjih 16 godina.