26. oktobar 2023 09:02

SAD: Osumnjičeni za masovno ubistvo u Mejnu u bekstvu, zasad bez zvaničnog broja žrtava

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD: Osumnjičeni za masovno ubistvo u Mejnu u bekstvu, zasad bez zvaničnog broja žrtava

Foto: AP Photo/Steven Senne

VAŠINGTON - Stotine policajaca danas pretražuje grad Luiston i okolna područja u američkoj saveznoj državi Mejn, u potrazi za muškarcem osumnjičenim da je u sredu, prema izveštajima medija, na dve lokacije ubio između 16 i 22 ljudi, a desetine njih ranio.

Na konferenciji za novinare u sredu uveče, komesar za javnu bezbednost Mejna saopštio je da policija ne može da potvrdi tačan broj žrtava, jer je situacija i dalje "u toku", ali je izvor iz policije saopštio za Foks njuz da su 22 osobe mrtve. 

U sredu uveče, policija Lustona identifikovala je Roberta R. Karda iz Baudoina u državi Mejn kao "bezbednosno interesantnu" osobu. 

Prema navodima policije, Kard je instruktor gađanja, prenosi Foks njuz.

Neki od američkih medija su izvestili da je on i pripadnik rezervnog sastava američke vojske. Takođe se navodi da je pretio pucanjem u bazi Nacionalne garde.

Vlasti su saopštile da je reč o osobi za koju se sumanja da je "naoružana i opasna".

Policijska uprava Luistona objavila je pre toga tri fotografije osumnjičenog na kojima je oružje koje izgleda kao poluautomatska puška, uz fotografiju belog terenca i zatražila pomoć od građana u identifikaciji osumnjičenog.

Kancelarija šerifa je, takođe, objavila slike osumnjičenog, čoveka sa bradom u košulji dugih rukava i farmerkama koji drži pušku u položaju za gađanje.

Kard je navodno nedavno imao psihičke probleme zbog kojih je bio smešten u bolnicu tokom ovog leta, navodi američka televizija.

Policija je potvrdila da su se incidenti dogodili na dve lokacije, u jednom ugostiteljskom objektu i u kuglani.

Pritom, ta dva objekta su međusobno udaljena oko 6,5 kilometara.

U 20 časova, policija Mejna objavila je na Fejsbuku da je u toku pucnjava u Luistonu, gradu od 36.000 stanovnika, oko 90 kilometara severno od Portlanda, najvećeg grada u toj američkoj državi.

Iz lokalne bolnice saopštili su da je u toku intervencija zbog "većeg broja žrtava u masovnom napadu" i da ne mogu da daju informacije o broju nastradalih.

Guvernerka Mejna Dženet Mils saopštila je na platformi X da je obaveštena o incidentu i pozvala stanovnike da prate uputstva policije.

Uprava državne škole u ​​Luistonu objavila je da se nastava danas otkazuje zbog incidenta u sredu.

Predsednik SAD Džozef Bajden je obavešten o incidentu i nastaviće da se informiše, saopštio je zvaničnik u Vašingtonu.

Bajden je razgovarao telefonom sa guvernerkom Mils, senatorima Angusom Kingom i Suzan Kolins i kongresmenom Džaredom Goldenom o pucnjavi u Luistonu i ponudio punu saveznu podršku nakon napada, saopštila je Bela kuća.