11. mart 2024 15:43

U Madridu obeležno 20 godina od bombaških napada na vozove

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Madridu obeležno 20 godina od bombaških napada na vozove

Foto: AP Photo/Bernat Armangue

MADRID - U Španiji je danas obeleženo 20 godina od bombaških napada islamističkih militanata na četiri voza u Madridu, u kojima su ubijene 192 osobe, a 1.700 ranjeno.

Ceremoniji obeležavanja u Galeriji kraljevske kolekcije u Madridu prisustvovali su španski kralj Felipe, kraljica Leticija, premijer Pedro Sančes i komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson, dok su posetioci ostavljali poruke na stablu masline unutar kompleksa galerije.

U okviru ceremonija obeležavanja godišnjie puštena je i muzika u park uRetiro, gde je posle napada zasađeno 192 stabala u znak sećanja na žrtve napada, prenosi Rojters.

U devet časova ujutro zvonila su crkvena zvona crkava u Madridu, nakon čega je u katedrali Almudena održana komemorativna misa.

Do smrtonosnih bombaških napada došlo je 11. marta 2004. godine, tri dana pre nego što je na opštim izborima u Španiji vlast osvojila Narodna partija koja je podržala ra u Iraku koji su predvodile SAD.

Deset bombi skrivenih u sportskim torbama eksplodiralo je u četiri prepuna prigradska voza na vrhuncu jutarnjeg špica.

Visoki španski činovnici su isprva okrivili baskijsku separatističku grupu ETA, nakon čega su islamistički militanti u vieo-poruci saopštili da su bombaški napadi osveta Španiji koja je poslal trupe u Irak i Avganistan.

Tri nedelje nakon napada, sedam muškaraca, uključujući dvojicu osumnjičenih da su rukovodili napadima, raznelo je sebe u stanu u predgrađu Madrida nakon što ih je opkolila policija.