8. april 2024 13:43

Ruski ministar za vanredne situacije pozvao građane da se evakuišu zbog poplava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ruski ministar za vanredne situacije pozvao građane da se evakuišu zbog poplava

Foto: Kommersant Publishing House via AP/Anatoly Zhdanov

MOSKVA - Ruski ministar za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov pozvao je danas građane Rusije da ne ignorišu upozorenja o poplavama i da se evakuišu na vreme.

"Pozivam građane da ozbiljno shvate prognoze poplava i da se evakuišu pre nego što stigne voda. Možete da sačekate katastrofu kod rođaka ili u centrima za privremeni smeštaj", rekao je Kurenkov, prenosi Interfaks.

Gradonačelnik Orenburga Sergej Salmin pozvao je danas stanovnike da se hitno evakuišu u centre za privremeni smeštaj jer će nivo vode u gradu, prema ekspertima, premašiti opasnu vrednost.

Ranije danas ruski predsednik Vladimir Putin naredio je formiranje posebne vladine komisije na čelu sa Kurenkovim.

Gradonačelnik Sergej Salmin pozvao stanovnike da odmah napuste Orenburg

Gradonačelnik Orenburga Sergej Salmin izjavio je danas da će nivo vode u gradu, prema ekspertima, premašiti opasnu vrednost i pozvao stanovnike da se hitno evakuišu u centre za privremeni smeštaj (TAP).

On je istakao da je nemoguće odlagati evakuaciju, jer će se situacija u narednim danima samo pogoršavati.

"Situacija sa poplavama u Orenburgu se pogoršava. Grad je u vanrednom stanju. Jutros je nivo vode na Uralu iznosio 872 cm i približava se opasnoj vrednosti od 930 cm. Voda može nadoći noću, vi dovodite u opasnost svoj život i živote vaših najmilijih. Nivo vode će, prema rečima stručnjaka, premašiti opasnu vrednost", naveo je Salmin na Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti.

Prema poslednjim podacima iz kabineta gradonačelnika, u jutarnjim satima poplavljeno je 2.015 parcela i 1.535 domaćinstava.

Iz zone katastrofe evakuisane su 153 osobe, uključujući 35 dece. Ranije danas ruski predsednik Vladimir Putin naredio je stvaranje posebne vladine komisije na čelu sa ministrom za vanredne situacije Aleksandrom Kurenkovim.

Ministarstvo za vanredne situacije: Više od 10.400 stambenih objekata i dalje poplavljeno u 39 regiona Rusije

Više od 10.400 stambenih zgrada u 39 regiona je i dalje poplavljeno u Rusiji, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

"Danas je više od 10.400 hiljada stambenih objekata u 39 konstitutivnih entiteta Ruske Federacije i dalje poplavljeno", rekao je sagovornik iz ministarstva za agenciju RIA.

On je podsetio da je najteža situacija u Orenburškoj oblasti, gde je u zoni poplave u rok od 24 sata bilo oko 3.900 stambenih objekata i 8.700 kućnih parcela.

Više od 6.100 ljudi je evakuisano u bezbednu zonu, a oformljena su 33 mesta za smeštaj sa kapacitetom za 33.000 ljudi.

U petak je pukla brana na reci Ural u Orsku, a juče je nivo te reke prvi put od pucanja opao za devet centimetara i iznosio 963 centimetra.

Nivo reke Ural pao za devet santimetara u Orsku

Nivo reke Ural u delimično poplavljenom ruskom gradu Orsku danas je prvi put opao za devet santimetara i iznosio je 963 santimetra, saopštile su vlasti Orenburške oblasti.

"Nivo reke Ural pao je za za devet santimetara u Orksu, dok je nivo u Ileku porastao za 16 santimetara", navedeno je iz Orenburške oblasti na Telegramu.

Dodaje se da je u još nekim mestima zabeležen pad, od tri do 19 santimetara.

Na teritoriji Orenburške oblasti postoji režim vanredne situacije od poplava na saveznom nivou. U petak je pukla brana na reci Ural u Orsku, a deo grada se našao u zoni poplave.

Kancelarija gradonačelnika prijavila je četiri smrtna slučaja, međutim, njihova smrt nije povezana sa poplavama. Kako je navelo tužilaštvo, do incidenta je došlo zbog neblagovremeno preduzetih mera na održavanju hidrauličke konstrukcije.