24. januar 2023 21:15

SAD: Bela kuća dovršava planove za slanje tenkova "M1 Abrams" Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD: Bela kuća dovršava planove za slanje tenkova  "M1 Abrams"  Ukrajini

Foto: Christian Murdock/The Gazette via AP, File/Christian Murcock

VAŠINGTON - Bela kuća dovršava planove za slanje američkih tenkova "M1 Abrams" u Ukrajinu i mogla bi da objavi to već ove nedelje, saopštila su trojica američkih zvaničnika upoznata sa detaljima.

Još uvek se ne zna kada će tenkovi biti isporučeni, a obično je potrebno nekoliko meseci da se vojnici obuče da efikasno koriste tenkove, rekli su zvaničnici, prenosi Si-En-En.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena nije do sada isključivala mogućnost isporuke američkih tenkova u potpunosti, ali su američki zvaničnici prošle nedelje javno rekli da sada nije pravo vreme za slanje tenkova "M1 Abrams", jer su skupi i zahtevaju dosta vremena za obuku.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je u više navrata tražio od zapadnih saveznika slanje modernih tenkova, dok se njegova zemlja priprema za, kako vojni analitičari ocenjuju, veliku rusku kontraofanzivu na proleće.

Nemački nedeljnik Špigel objavio je ranije danas da je nemački kancelar Olaf Šolc odlučio da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu nakon višenedeljne debate.

Špigel navodi da postoji mogućnost i da će SAD isporučiti tenkove "Abrams".

Velika Britanija je već najavila da će poslati 12 svojih tenkova "Čelendžer 2" u Ukrajinu.