25. januar 2023 13:09

Peskov: Situacija u svetu zaista za uzbunu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Peskov: Situacija u svetu zaista za uzbunu

Foto: Shutterstock.com/ID1974, arhiva

MOSKVA - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je situacija u svetu izuzetno alarmantna i da nema naznaka o deeskalaciji.

"Kada se sve sagleda, situacija je stvarno za uzbunu", rekao je Peskov, komentarišući izveštaj da se "Dumsdej klok" ("Sat sudnjeg dana") pomerio deset sekundi ka ponoći, bliže nego ikada, preneo je TASS.

Peskov je objasnio da je govorio o situaciji u svetu, ali i Evropi.

"Zaista je zabrinjavajuće i nema znaka o deeskalaciji, s obzirom na to kakvu politiku vode NATO i SAD", dodao je on.

Portparol Kremlja naglasio je da je potrebno da se preduzme dobar, trezven pogled ka tenzijama i da se shvati o čemu se radi.

"To nas obavezuje da budemo posebno pažljivi, budni i odgovorni, kao i da preduzmemo odgovarajuće mere", zaključio je Peskov.

Sat sudnjeg dana se prvo pojavio na naslovnici magazina "Atomski naučnici", 1947. godine.

U pitanju je procena grupe nuklearnih naučnika, koji su u utorak na konferenciji za novinare u Vašingtonu objavili da se sat koji pretpostavlja blizinu svetske katastrofe pomerio za 10 sekundi, i sada je na 90 sekundi od ponoći.

Pre tri godine, sat je bio na 100 sekundi od "nuklearne ponoći", bliže nego ikada, a predsednica udruženja Atomskih naučnika Rejčel Bronson rekla je u utorak da je odluka da se pomeri sat za 10 sekundi doneta najviše zbog situacije oko Ukrajine.

Prema njenim rečima "mogućnost da sukob izmakne nečijoj kontroli ostaje veliki.

"Sat sudnjeg dana" ne odbrojava vreme, već metaforički ukazuje na opasnost od nuklearnih, ekoloških i tehnoloških pretnji.