26. januar 2023 15:19

Borelj: Obrazovanje ključno protiv poricanja i trivijalizacije Holokausta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borelj: Obrazovanje ključno protiv poricanja i trivijalizacije Holokausta

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, arhiva

BRISEL - Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj, povodom Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, poručio je danas da je “jedini način da se spreče zločini u budućnosti, da se osigura da se zločini iz prošlosti i njihove žrtve nikada ne zaborave”.

Borelj naglašava da su “svi oblici poricanja, iskrivljavanja ili trivijalizacije Holokausta, koji takođe obuhvataju instrumentalizaciju Holokausta kao ratnu propagandu, protivni zakonu EU i univerzalnim vrednostima, a obrazovanje ostaje ključno sredstvo da to sprečimo”.

U skladu sa Strategijom EU o borbi protiv antisemitizma i negovanju jevrejskog života, EU će nastaviti da radi unutar i van Evrope na borbi protiv poricanja Holokausta i antisemitizma, kao i da promoviše slobodu veroispovesti za sve.

EU poziva i ohrabruje zemlje širom sveta da preduzmu čvrste korake u razvoju obrazovnih programa o Holokaustu.

U saopštenju Borelj navodi da je “Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima rođena iz pepela Holokausta: da svakom ljudskom biću dodeli skup prava i sloboda koje univerzalno štite sve države” i “da se osigura da se varvarska dela počinjena tokom Holokausta, koja zauvek mrljaju savest čovečanstva, više ne ponove”.

Pa ipak, on ističe da su “tokom prošle godine neki od poslednjih preživelih Holokausta ubijeni u agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine, zajedno sa mnogim žrtvama višestrukih ratnih zločina i to na pragu Evropske unije”.

Borelj citira Primo Levija, čoveka koji je preživeo Holokaust i napisao da „ne možemo razumeti fašizam, ali možemo i moramo razumeti odakle izvire, i moramo biti na oprezu... jer ono što se desilo može da se ponovi... Iz tog razloga, dužnost je svih da razmisle o onome što se dogodilo”.