27. januar 2023 12:25

Jevgenij Prigožin sarkastično o američkim sankcijama grupi Vagner

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jevgenij Prigožin sarkastično o američkim sankcijama grupi Vagner

Foto: Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP, File

MOSKVA - Ruski biznismen Jevgenij Prigožin danas je objavio sarkastičnu izjavu kojom je reagovao na nove američke sankcije protiv njegove privatne vojne grupe Vagner, dok je Kremlj konstatovao da Vašington godinama lažno optužuje Vagner bez razloga.

"Sproveli smo internu istragu o navodnim zločinima Vagnera, ali nismo pronašli ništa što bi to potvrđivalo. Ako imate neke informacije o zločinima Vagnera, molimo da ih pošaljete našoj pres službi ili da ih objavite u medijima, tako ćemo pomoći našim američkim prijateljima da formulišu svoju poziciju," izjavio je Prigožin.

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je da ovo nije prvi put da Vašington "demonizuje" grupu Vagner.

"Po pravilu, ove tvrdnje Vašingtona su bez pokrića...nema dokaza, nema potvrda, ništa nije predstavljeno javnosti," rekao je Peskov.

SAD su 26. januara proglasile privatnu grupu Vagner, koja se bori na strani Rusije u najžešćim sukobima u Ukrajini, za međunarodnu terorističku organizaciju koja je odgovorna za masovno kršenje ljudskih prava.

Prigožin je u septembru prošle godine priznao da je osnivač grupe Vagner, koja ima svoje vojnike i u Siriji i Africi, a poznato je i da je regrutovao robijaše iz ruskih zatvora za rat u Ukrajini, obećavajući im amnestiju nakon šest meseci provedenih na frontu.

Prema britanskim procenama, Vagner ima oko 50.000 boraca koji zajedno sa ruskim trupama učestvuju u ratu u Ukrajini.