23. februar 2023 20:47

Grupa G7 obezbediće Ukrajini 39 milijardi dolara pomoći

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grupa G7 obezbediće Ukrajini 39 milijardi dolara pomoći

Foto: AP Photo/Aijaz Rahi/Aijaz Rahi

TOKIO - Grupa G7 povećala je ekonomsku pomoć Ukrajini na 39 milijardi dolara u 2023. godini, saopštilo je danas ministarstvo finansija Japana, koji je član G7.Kako se navodi, ovaj novac će Ukrajini "dati sigurnost" i dozvoliti vlastima da nastave sa ispunjavanjem svojih dužnosti, izvrše popravke ključne infrastrukture oštećene u ruskim napadima i stabilizuju ekonomiju zemlje, dodaje se u saopštenju.

"Ovo će takođe pomoći Ukrajini da odbrani teritoriju. Ova finansijska pomoć je dodatak našoj vojnoj pomoći i obuci ukrajinskih snaga, dodatak humanitarnoj pomoći i razvoju", ističu iz G7, prenosi "Kijev independent".

G7 je pozvala Međunarodni monetarni fond i Ukrajinu da pokrenu višegodišnji program vredan 15 milijardi dolara do kraja marta."Od ovog programa se očekuje da obuhvati direktnu finansijsku podršku, kao i podršku strukturnim reformama koje će doprineti oporavku Ukrajine", rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Bajden sutra virtuelno sa Zelenskim, SAD objavljuju nove sankcije Rusiji

 Američki predsednik Džozef Bajden sastaće se sutra putem video linka sa liderima G7 i ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, gde će se objaviti novi paket sankcija protiv entitena koje pomažu u ruskom ratnom pohodu, saopštila je danas Bela kuća. "G7 je postao uporište našeg snažnog i ujedinjenog odgovora Rusiji", rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer, preneo je Rojters.

Lideri će sutra razgovarati o daljoj pomoći Ukrajini i načinima da se pojača pritisak na Rusiju zbog napada na Ukrajinu pre godinu dana.

U novi paket sankcija će ući još neke ruske banke, a na udaru će biti tehnološki i vojni sektor, kao i osobe i kompanije koje učestvuju u ratu, dodala je Žan-Pjer. Takođe, SAD će objaviti detalje novog paketa pomoći Ukrajini.