7. decembar 2022 21:55

Kudricki: Više od 1.000 ruskih raketa ispaljeno na ukrajinsku elektro mrežu

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kudricki: Više od 1.000 ruskih raketa ispaljeno na ukrajinsku elektro mrežu

Foto: AP/LIBKOS

KIJEV - Ruske snage su do sada ispalile više od 1.000 raketa i artiljerijskih projektila na objekte elektro mreže Ukrajine i nastavljaju sa napadima nanoseći veliku štetu, prenela je danas agencija Interfaks Ukrajina reči Volodimira Kudrickog, izvršnog direktora elektro-energetske kompanije Ukrenergo.

Na sastanku koji je organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) tražila su se rešenja za nabavku složene opreme potrebne za popravke elektro mreže u Ukrajini, prenosi Rojters.

U osam talasa ruskih vazdušnih udara na kritične objekte elektro-energetske infrastrukture ozbiljno je oštećena elektro mreža što je rezultiralo hitnim, masovnim isključenjima struje širom zemlje.

"Ovi napadi predstavljaju najveći udar na neku elektro mrežu u istoriji. Više od 1.000 raketa i granata palo je na elektro-energetske objekte i dalekovode, uključujući trafostanice", rekao je Kudricki i objasnio da sistem i dalje radi, integrisan je i nije ni onesposobljen, ni isključen.

Kompanija Ukrenergo je prošle nedelje saopštila da je obezbeđeno 300 miliona evra iz kredita EBRD za obnavljanje elektro-energetske infrastrukture, oštećene u ruskim napadima.