15. mart 2023 15:40

Francuski ministar unutrašnjih poslova: Nateraćemo skupljače smeća da prekinu štrajk

Izvor: TANJUG

podeli vest

Francuski ministar unutrašnjih poslova: Nateraćemo skupljače smeća da prekinu štrajk

Foto: AP Photo/Thomas Padilla

PARIZ - Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen izjavio je da će naterati sakupljače smeća, u Parizu, koji štrajkuju već 10 dana, da se vrate na posao.

Darmanen je upozorio gradonačelnicu Pariza, An Idalgo, da "s obzirom na sanitarne uslove", namerava da "natera zaposlene u štrajku" da se vrate na posao, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova za briselski Politiko.

Kako je rekao, ukoliko gradonačelnica ne reaguje, vlada će "intervenisati u narednih nekoliko sati".

Zamenik gradonačelnice Pariza Kolomb Brosel nazvao je ministrov zahtev "novim dokazom prezira vlade" prema narodnim protestima i rekao da se time meša u ustavno pravo radnika na štrajk.

"Ministrov zahtev još jednom pokazuje da ova vlada nije u stanju da vodi dijalog i da preuzme svoje odgovornosti zbog nepravedne reforme", rekao je Brosel.

Skupljači smeća u Parizu štrajkuju od 6. marta, u znak protesta protiv kontroverzne penzione reforme koju zagovara francuski predsednik Emanuel Makron, a kojom je predviđeno da se za njih starosna granica za odlazak u penziju poveća sa 57 na 59 godina.

Sindikati sakupljača smeća odlučili su da produže štrajk najmanje do 20. marta.

Štrajk je doveo do toga da se čak oko 7.000 tona smeća nalazi na ulicama Pariza, a kao odgovor, kancelarija gradonačelnika je saopštila da će se "rat sa smećem" završiti ako Makronova vlada povuče penzionu reformu.