30. mart 2023 22:16

Stejt department: Dvoje državljana SAD kidnapovana na Haitiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stejt department: Dvoje državljana SAD kidnapovana na Haitiju

Foto: Shutterstock.com/Mark Van Scyoc, ilustracija

VAŠINGTON – Dvoje američkih državljana kidnapovano je na Haitiju, potvrdio je danas zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel navode pojedinih medija.

On nije želeo da iznosi više informacija, ali je dodao da je Vašington u redovnom kontaktu sa vlastima Haitija i da će nastaviti da sarađuje sa njima, prenosi Rojters.

Prema izveštajima američkih medija od prošle nedelje, par sa Floride, Abigejl i Žan-Dikens Tusen, kidnapovan je 18. marta na Haitiju i za njih je zatražen otkup.

Par je otišao na Haiti da poseti porodicu i da prisustvuje festivalu, ali su kidnapovani tokom vožnje autobusom iz Port-o-Prensa, izvestio je CNN, pozivajući se na ženu koja tvrdi da je rođaka žrtava.

Kriminalne bande su postale snažnije od ubistva predsednika Žovenela Moisa u julu 2021. i već kontrolišu oko 60 odsto glavnog grada Port-o-Prensa i veliki deo ruralnih područja.

Bezbednosna situacija se dodatno pogoršala poslednjih meseci redovnim obračunima između policije i bandi, a iza kojih ostaju stotine mrtvih i hiljade raseljenih, navodi Rojters.