31. mart 2023 18:23

Tramp "najverovatnije" pred sudom tek za četiri dana, iako je tužilac tražio da to bude danas najkasnije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tramp "najverovatnije" pred sudom tek za četiri dana, iako je tužilac tražio da to bude danas najkasnije

Foto: AP Photo/Evan Vucci/Evan Vucci

VAŠINGTON - Bivši predsednik SAD Donald Tramp, nakon što je optužen za tajne isplate novca, "najverovatnije" će se predati sudu tek u utorak, uprkos drugačijem zahtevu njujorškog tužioca Alvina Brega.

Breg je tražio da se Tramp preda sudu zaključno sa današnjim danom, ali ovaj rok je produžen zbog zahteva američkih tajnih službi, vezanih za posebne uslove predaje važne ličnosti kao što je bivši šef države, rekao je izvor portala Foks Njuz.

Tramp će se "najverovatnije" predati sudu u utorak sledeće nedelje, precizirao je pomenuti izvor.

Bivši američki predsednik optužen je u petak, u okviru višegodišnje istrage Okružnog tužioca Menhetna, za tajne isplate novca, uključujući 130.000 dolara porno glumici Stormi Danijels i isplatu od 150.000 dolara bivšoj Plejbojevoj manekenki Karen Mekdugal, podseća Foks Njuz.

Glas Amerike je ranije objavio kako izgleda protokol nakon podizanja optužnice - po predaji u policijskoj stanici se uzimaju otisci prstiju, optuženi se fotografiše i uzimaju mu se osnovni podaci, nakon čega se optuženi pritvara na najmanje nekoliko sati.

Optuženi mora da preda svoj mobilni telefon i ostale lične stvari i advokati često ne mogu da budu uz optužene kada prolaze kroz ovaj proces, te im savetuju da ne daju nikakve izjave.

Odluka o podizanju optužnice protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa usledila je nakon istrage o tome da li je Tramp falsifikovao poslovna dokumenta kada je preko svog advokata isplatio pomenutoj Stormi Danijels 130.000 dolara da ne bi govorila o njihovoj navodnoj aferi, prenele su ranije američke agencije.

Tramp je prvi američki predsednik u istoriji koji će biti krivično gonjen.