1. april 2023 21:31

Zelenski: Predsedavanje Rusije SB UN pokazuje totalnu propast; Uvedene sankcije nekim ruskim državljanima i kompanijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zelenski: Predsedavanje Rusije SB UN pokazuje totalnu propast; Uvedene sankcije nekim ruskim državljanima i kompanijama

Foto: Shutterstock.com/megaflopp, ilustracija

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uveo je sankcije prema 33 ruska državljanina i 225 kompanija, navodi se u ukazu koji je danas objavljen na sajtu predsednika. Kako se navodi, desetogodišnje sankcije uključuju zamrzavanje imovine, zabranu trgovine i ukidanje licenci, preneo je TASS.

Zelenski je, između ostalog, uveo sankcije protiv poslanika iz samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), Zaporoške i Hersonske oblasti u gornjem domu ruskog parlamenta, Savetu Federacije. Protiv poslanice iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Natalije Nikonorove, koja je ranije bila ministarka spoljnih poslova DNR, Ukrajina je već ranije uvela sankcije.

Zelenski je uveo sankcije i bivšem predsedniku ukrajinskog proizvođača avionskih motora "Motor Sich" Vjačeslavu Boguslajevu, navodi se u ukazu koji je objavljen danas.

Zelenski: Predsedavanje Rusije SB UN pokazuje totalnu propast te institucije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kritikovao je Ujedinjene nacije, nakon što je Rusija počela da predsedava Savetu bezbednosti UN, rekavši da je "teško da se zamisli nešto očiglednije što pokazuje totalnu propast te institucije". "Ne postoji oblik terora koji nije počinila Rusija", rekao je Zelenski, preneo je "Kijev independent".

On je dodao da globalne institucije, uključujući i SB UN, treba da budu reformisane na način da države koje "čine jezive zločine" ne mogu da imaju uticaj u međunarodnim institucijama. "Teroristi moraju izgubiti, moraju odgovarati za teror, a ne da predsedavaju bilo gde", dodao je Zelenski.

Svaka od 15 zemalja SB UN, uključujući i Rusiju, jednom mesečno predsedava Savetu bezbednosti.