2. april 2023 14:10

Vučić: Učinićemo sve kako bismo omogućili slobodnu trgovinu na Zapadnom Balkanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Učinićemo sve kako bismo omogućili slobodnu trgovinu na Zapadnom Balkanu

Foto: Tanjug video

VERONA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u Veroni, na sastanku sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom i predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, postignut dogovor o završetku procesa osiguranja zajedničkih  radnih dozvola između tri zemlje, članice Otvorenog Balkana.

"Razgovarali smo i o prijemu novih identifikacionih kartica i sva trojica smo se složili da ćemo moći da napravimo napredak u narednim mesecima po tom pitanju. Dogovorili smo se o završetku procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bila osnova, usuđujem se da kažem, osnova ekonomske saradnje između svih nas", istakao je Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka sa Ramom i Kovačevskim u okviru inicijative Otvoreni Balkan, koji je održan u gradskoj skupštini grada Bardolini.

Dodao je da je sa premijerima razgovarao o tome kako pomoći običnim ljudima i kako otkloniti sve prepreke i omogućiti slobodnu trgovinu i slobodan protok robe i ljudi.

Razgovaramo o saradnji i kooperaciji Srbije i Albanije

Aleksandar Vučić je izjavio danas da sa premijerom Albanije Edijem Ramom razgovarao o saradnji i kooperaciji dve zemlje.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da ne postoje ekonomski razlozi da dođe do prekida odnosa, kao i na pitanje o KiM i odnosima Albanije i Srbije i bilateralnim sastancima na koje dve države gledaju različito, Vučić je rekao: "Moram da priznam da se ne slažem sa vašim mišljenjem, Edi i ja pričamo o saradnji i kooperaciji, možda imamo nekad oprečne izjave, ali kao što je primetila Brnabić, ekonomija jeste osnova odnosa dve zemlje".

Dodao je da je bitno da se građani tih zemalja osećaju sigurnim i dobro primljenim kad odu u druge zemlje. "Vodimo odgovornu politiku kao što rade ozbiljni ljudi, lako je dobiti političke poene vređajući nekog drugog. Znamo koje su razlike između nas, možemo da živimo sa tim, zato što naši ljudi moraju da žive jedni sa drugima. Verujem u buduća prijateljstva srpskog i albanskog naroda i verujem da je odnos bolji nego što je bio zahvaljujući našim albanskim prijateljima" rekao je Vučić.

Otvorićemo na jedan dan granice između Srbije, Severne Makedonije i Albanije

Vučić je rekao danas da će u narednom periodu Srbija, Severna Makedonija i Albanija na jedan dan otvoriti sve granične prelaze i pustiti ljude i robu da slobodno cirkulišu kako bi pokazali da otvorene granice mogu da funkcionišu.

Vučić je to rekao na konferenciji za medije nakon sastanka sa albanskim premijerom Edijem Ramom i predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim u okviru inicijative Otvoreni Balkan, koji je održan u gradskoj skupštini grada Bardolini u Italiji.

"Sledećeg meseca ćemo se sastati negde u Srbiji i to je veoma važno , onda ćemo se u junu sastati negde u regionu, a u međuvremenu otvorićemo sva vrata između nas. Otvorićemo sve granice, sve ulaske i izlaske između nas i pokazati svima da otvorene granice mogu funkcionisati", rekao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanje novinarke albanske televizije koja je zamolila Vučića i Ramu da otkriju planove u okviru inicijative Otvoreni Balkan za naredni period. Vučić je rekao da će za to biti odabran najbolji dan i dodao da je to bila ideja premijera Kovačevskog.