16. maj 2023 14:43

Moskva spremna za diplomatsko rešenje ako prestanu napadi na njen suverenitet

Izvor: TANJUG

podeli vest

Moskva spremna za diplomatsko rešenje ako prestanu napadi na njen suverenitet

Foto: Shutterstock.com/Baturina Yuliya, ilustracija

ŽENEVA - Moskva je otvorena za konstruktivne diplomatske napore za rešavanje gorućih problema, ako i kada SAD i NATO pokažu da su spremni za to i prestanu da napadaju suverenitet Rusije, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Kancelariji UN Genadij Gatilov.

Govoreći na zasedanju Konferencije o nuklearnom razoružanju UN, on je podsetio da je pet nuklearnih sila u zajedničkoj izjavi od 3. januara 2022. godine istaklo potrebu međusobnog priznavanja bezbednosnih interesa i zabrinutosti, kao i važnost diplomatskih pristupa za sprečavanje oružane konfrontacije, prenosi TASS.

''To će zahtevati, pre svega, preispitivanje labave arhitekture međunarodne bezbednosti'', rekao je Gatilov i dodao da će biti neophodno ''stabilizovati odnose između nuklearnih sila koje su stalne članice Saveta bezbednosti UN i snose posebnu odgovornost za mir i globalnu bezbednost''.

''Biće potrebni napori da se obezbedi dugoročna stabilnost, što je nemoguće bez ublažavanja napetosti i vraćanja poverenja između država barem na najnižem nivou'', rekao je on.