1. jul 2023 15:00

Gradonačelnik Lisabona optužen za bojkot spomenika žrtvama ropstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gradonačelnik Lisabona optužen za bojkot spomenika žrtvama ropstva

Foto: Shutterstock.com/guentermanaus, ilustracija

LISABON - Gradonačelnik Lisabona optužen je za "bojkot" prvog portugalskog spomenika žrtvama ropstva, dugo odlaganog projekta u zemlji koja se suočava sa svojom ulogom u transatlantskoj trgovini robljem, javlja danas Rojters.

Dizanje spomenika - koji bi se sastojao od redova šećerne trske obojene u crno, pre više od pet godina predložilo je portugalsko Udruženje afričkih potomaka (DJASS) i trebalo je da bude podignut na centralnom trgu u blizini lisabonske reke Težo.

Od 15. do 19. veka, šest miliona Afrikanaca je kidnapovano, nasilno prevezeno portugalskim brodovima i prodato u ropstvo, prvenstveno u Brazil.

Međutim, kako ocenjuje Rojters, u školama se malo uči o umešanosti Portugala u ropstvo, a kolonijalna prošlost te zemlje se naširoko smatra ponosom.

Spomen-obeležje, koje finansira gradsko veće, odobreno je kao deo gradskog budžeta za 2017-2018, ali je izgradnja od tada odložena.

DJASS je u saopštenju u petak, 30. juna, naveo da su stvorene prepreke, uključujući traženje manje šećerne trske i promene u građevinskom materijalu i budžetu.

Iz kabineta gradonačelnika nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Karlos Moedas iz desnog centra izabran je za gradonačelnika 2021. godine, ali je proces podizanja spomenika nastavljen tek u septembru prošle godine.

U to vreme, Moedasova kancelarija je saopštila da je još uvek potrebno odobrenje Generalnog direktorata za kulturno nasleđe (DGCP) i kompanije za parkiranje u Lisabonu (EMEL).

Prema DJASS-u, kancelarija gradonačelnika je u aprilu saopštila da DGCP i EMEL nisu dali svoje odobrenje.

Kancelarija gradonačelnika predložila je novu lokaciju na, kako je DJASS opisao, uskom putu koji omogućava pristup pristaništu i parkingu u blizini terminala za krstarenje u Lisabonu.

DJASS je saopštio da se kancelarija gradonačelnika odnosila prema spomen obeležju na "nemaran način bez poštovanja" i optužila je da je usvojila strategiju bojkota projekta.

Moedas je u martu rekao da je "potpuno za spomenik", ali da za takve projekte treba vremena.