26. jul 2023 10:36

Američke kompanije moraće da obaveste Federalne agencije o ulaganjima u kineske tehnologije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Američke kompanije moraće da obaveste Federalne agencije o ulaganjima u kineske tehnologije

Foto: Shutterstock.com/Lucky-photographer

VAŠINGTON - Američki Senat velikom većinom usvojio je zakon koji od američih kompanija zahteva da obaveste federalne agencije o ulaganjima u kineske tehnologije kao što su poluprovodnici i veštačka inteligencija.

Kako prenosi Rojters, Senat je usvojio amandman na Zakon o nacionalnoj odbrani (NDAA) sa 91 protiv 6.

"Potrebna nam je ova vrsta obaveštenja o izlaznim investicijama da bismo razumeli koliko kritične tehnologije prenosimo našim protivnicima putem ovih tokova kapitala. Sa ovim informacijama, možemo početi da preuzimamo kontrolu nad našom ekonomskom budućnošću", rekao je demokratski senator Bob Kejsi tokom obraćanja kojim je pozvao senatore da podrže amandman.

Želja za ''tvrdom linijom'' prema Kini jedno je od retkih dvopartijskih slaganja u podeljenom američkom Kongresu, kako navodi agencija.

Za razliku od verzije zakona koju su senatori predsatvili 2021. godine, a koja nije usvojena, poslednaj mera zahteva obaveštavanje o nekim izlaznim investicijama, a ne reviziju ili zabranu određenih poslova, i cilja na manji broj industrija.

Senat je takođe usvojio, sa 91 glasova za i 7 glasova protiv, amandman na NDAA kojim se podstiču federalni pregledi inostranih kupovina američkog poljoprivrednog zemljišta i, u nekim slučajevima, zabranjuju kineski, ruski, iranski ili severnokorejski otkup poljoprivrednog zemljišta u SAD.