27. jul 2023 07:19

Blinken: Nastavak saradnje sa Nigerom zavisi od poštovanja vladavine prava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Blinken: Nastavak saradnje sa Nigerom zavisi od poštovanja vladavine prava

Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Antoni Blinken je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Nigera Mohamedom Bazumom istakao da će nastavak saradnje Vašingtona sa Nigerom zavisiti od daljeg demokratskog upravljanja u toj zemlji.

„Blinken je preneo nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Američkih Država predsedniku Mohamedu Bazumu i demokratiji Nigera. On je naglasio da SAD stoje uz narod Nigera i regionalne i međunarodne partnere u osudi pokušaja da se silom preuzme vlast i sruši ustavni poredak“ saopštio je Stejt department.

Kako se navodi u saopštenju, Blinken je podvukao da snažno ekonomsko i bezbednosno partnerstvo SAD sa Nigerom zavisi od nastavka demokratskog upravljanja i poštovanja vladavine prava i ljudskih prava.

Predstavnici vojske Nigera saopštili su ranije da je predsednik zemlje Mohamed Bazum smenjen sa vlasti i da su granice zemlje zatvorene, preneo je Rojters pozivajući se na izjavu vojske na nacionalnoj televiziji.

Državne granice su zatvorene i proglašen policijski čas u celoj zemlji, prenela je agencija saopštenju vojske Nigera.

Grupa pripadnika predsedničke garde blokirala je u sredu predsedničku palatu u Nijameju, u kojoj drži predsednika i njegovu porodicu. Pobunjenici drže i ministra unutrašnjih poslova.