30. novembar 2022 07:11

Šolc: Ponuda Nemačke da pošalje PVO sisteme Patriot Poljskoj i dalje na stolu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šolc: Ponuda Nemačke da pošalje PVO sisteme Patriot Poljskoj i dalje na stolu

Foto: AP/Michael Sohn

BERLIN - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da ponuda njegove zemlje da pošalje protivvazdušne sisteme Patriot u Poljsku ostaje na stolu uprkos sugestiji Varšave da bi oni trebalo da budu poslati Ukrajini.

„Naša ponuda poljskoj vladi da zaštiti sopstvenu zemlju još nije povučena sa stola“, rekao je Šolc sinoć na konferenciji za novinare u Berlinu, prenosi AP.

Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev rekao je ranije da će ukoliko NATO počne da snabdeva Ukrajinu protivvazdušnim sistemima Patriot, oni odmah zajedno sa osobljem NATO postati legitimna meta ruske vojske, prenose RIA Novosti.

"Ako, kao što je (generalni sekretar NATO Jens) Stoltenberg nagovestio, NATO počne da snabdeva kijevske fanatike PVO sistemima Patriot, oni će odmah zajedno sa osobljem NATO postati legitimna meta naših oružanih snaga. Nadam se da atlantski impotenti to razumeju", napisao je Medvedev na društvenoj mreži Telegram.

Stoltenberg je, nakon prvog dana sastanaka ministara spoljnih poslova zemalja Alijanse u Bukureštu, rekao da ta organizacija razgovara o mogućnosti snabdevanja oružanih snaga Ukrajine PVO sistemima Patriot.

Pentagon je istovremeno poručio da SAD ne planiraju da pošalju svoje PVO sisteme Kijevu, navode RIA Novosti.