22. oktobar 2023 14:49

Politiko: U EU nezadovoljni Ursulom Fon der Lajen zbog izostanka podrške Palestini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Politiko: U EU nezadovoljni Ursulom Fon der Lajen zbog izostanka podrške Palestini

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

BRISEL - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razbesnela je spoljnopolitički tim EU zanemarujući da pomene podršku evropskog bloka palestinskoj državnosti u svojim javnim komentarima o ratu između Izraela i Hamasa, piše briselski portal Politiko.

Dodatan pritisak na nju, izvršilo je oko 800 zaposlenih koji su uputili protestno pismo zbog toga što pokazuje neopravdanu pristrasnost prema Izraelu.

Poslednja kap je bio govor u četvrtak na Institutu Hadson, konzervativnom trustu mozgova u Vašingtonu, kada je dala prednost pravu Izraela da se brani nakon Hamasovog brutalnog napada izvedenog 7. oktobra i zanemarila da pomene rešenje o dve države koje je ključna pozicija evropskih zemalja.

Jedan visoki zvaničnik EU, komentarišući govor, optužio je da iznosi svoje lične stavove i predstavlja neuravnoteženo gledište o stavu EU o krizi na Bliskom istoku.

O spoljnoj politici "odlučuju države članice, Savet. Ostalo, uz puno poštovanje, su lična mišljenja, (ona) mogu biti veoma … legitimna, ali ne predstavljaju stav Evropske unije kao takav", rekao je on.

Stav EU je "da se ponovo uspostavi bliskoistočni mirovni proces kao jedino moguće rešenje za ovo pitanje", dodao je visoki zvaničnik EU.

Proizraelska pozicija Fon der Lajen već je naišla na kritike nakon njenog putovanja u tu zemlju prošle nedelje, kada su je poslanici žestoko kritikovali zbog toga što nije pozvala Izrael da se pridržava međunarodnog prava.

Prema navodima nekoliko zvaničnika, njen odnos sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom je već bio komplikovan, a jaz je povećan kada je on doveo u pitanje zakonitost izraelskih ograničenja protiv stanovništva Gaze.

Dodajući osećaj unutrašnjeg razdora u EU zbog rata, grupa zaposlenih u EU izrazila je svoju frustraciju na Fon der Lajen u otvorenom pismu.

Tekst, koji je datiran sa petkom, potpisalo je 798 službenika koji rade u Briselu i ambasadama EU širom sveta, navodi se u nacrtu u koji je Politiko imao uvid.

"Zabrinuti smo zbog bezuslovne podrške Komisije koju predstavljate jednoj od dve strane. Ova podrška se izražava na nekontrolisan način, na primer, zgrade EK su osvetljene izraelskom zastavom, napisali su oni.

Pošto Komisija zapošljava više od 30.000 ljudi, neki zvaničnici su sugerisali da pismo nije dobilo veliku podršku.