24. oktobar 2023 15:46

SZO: Skoro dve trećine zdravstvenih ustanova u Gazi prestalo da radi

Izvor: TANJUG

podeli vest

SZO: Skoro dve trećine zdravstvenih ustanova u Gazi prestalo da radi

Foto: Shutterstock.com/ocphoto, ilustracija

RAFA - Skoro dve trećine zdravstvenih ustanova u Gazi prestalo je da radi usled masovnog i smrtonosnog povećanja izraelskih vazdušnih napada na toj teritoriji, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Ukupno 46 od 72 zdravstvene ustanove, uključujući 12 od 35 bolnica, prestalo je da funkcioniše širom Gaze, saopštila je SZO, preneo je AP.

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je nedostatak struje i goriva za generatore zbog izraelske blokade, kao i šteta od vazdušnih udara, primorala mnoge objekte da prekinu da rade.

Iz bezbednosnih razloga nemoguća distribucija goriva i lekova u Gazi

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da i dalje nije u mogućnosti da distribuira gorivo niti esencijalni medicinski materijal velikim bolnicama na severu Gaze zbog nedostatka bezbednosnih garancija.

SZO je pozvala na "trenutni humanitarni prekid vatre da bi zdravstveni materijal i gorivo mogli bezbedno da se isporuče širom celog Pojasa Gaze", preneo je Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija je ranije danas saopštila da je skoro dve trećine zdravstvenih ustanova u Gazi prestalo da radi usled masovnog i smrtonosnog povećanja izraelskih vazdušnih napada na toj teritoriji, preneo je AP.