30. decembar 2022 21:28

Kineski vojni avion proleteo na tri metra od aviona američkih vazdušnih snaga

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kineski vojni avion proleteo na tri metra od aviona američkih vazdušnih snaga

Foto: Shutterstock.com/RistoH, ilustracija

VAŠINGTON - Američka vojska saopštila je da je prošle nedelje kineski vojni avion proleteo na tri metra od aviona američkih vazdušnih snaga iznad Južnog kineskog mora i primorao ga da se izmakne kako bi izbegao sudar na međunarodnom vazdušnom prostoru.

Britanski Gardijan navodi da je do incidenta došlo 21. decembra i da su u njemu učestvovali borbeni avion J-11 kineske mornarice i avion RC-135 američkih vazdušnih snaga.

''Očekujemo da sve zemlje indo-pacifičkog regiona koriste međunarodni vazdušni prostor bezbedno i u skladu sa međunarodnim pravom'', navodi se u saopštenju američke vojske.

Kako navodi britanski list, vlasti SAD su o ovom incidentu razgovarale sa kineskom vladom.

Na sastanku sa svojim kineskim kolegom u novembru, američki ministar odbrane Lojd Ostin je istakao potrebu za poboljšanjem kriznih komunikacija, a naveo je i da je primetan porast opasnog ponašanja kineskih vojnih aviona.

Gardijan navodi da je poseta predsednice američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu u avgustu ove godine izazvala nezadovoljstvo kineskih vlasti, koja je to doživela kao pokušaj SAD da se meša u njene unutrašnje poslove, nakon čega je Kina je krenula sa vojnim vežbama u blizini tog ostrva.