22. novembar 2023 10:52

Pakistan: Sud prihvatio zahtev za kauciju pritvorenog bivšeg premijera Imrana Kana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pakistan: Sud prihvatio zahtev za kauciju pritvorenog bivšeg premijera Imrana Kana

Foto: AP Photo, File/K.M. Chaudary

ISLAMABAD - Vrhovni sud Pakistana danas je prihvatio zahtev za kauciju od pritvorenog bivšeg premijera Imrana Kana, rekao je njegov advokat, dan nakon što je drugi sud proglasio nezakonitim suđenje bivšem premijeru zbog optužbi za odavanje državne tajne.

Kan je 5. avgusta ove godine osuđen na tri godine zatvora, podseća Rojters i dodaje da je slučaj protiv bivšeg premijera vezan za njegove tvrdnje i pokazivanje poverljivih diplomatskih pisama na jednom mitingu, nakon što mu je Parlament izglasao nepoverenje 2022. godine.

Dokument je navodno bila diplomatska prepiska između pakistanskog ambasadora u Vašingtonu i Ministarstva spoljnih poslova u Islamabadu.

Kan je tvrdio da je to dokaz da je njegovo svrgavanje bilo zavera SAD, koju su navodno izvršili vojska i njegovi politički protivnici, uključujući i njegovog naslednika Šebaza Šarifa, što su Vašington, pakistanska vojska i sam Šarif odbacili.

Prema procenama analitičara Kanova partija bi mogla da osvoji najviše mesta u Parlamentu na izborima koji će se održati u februaru 2024. godine, ali on nema pravo da se kandiduje na tim izborima zbog pomenute presude za korupciju.