23. novembar 2023 20:05

Lula da Silva: Prioriteti Brazila na čelu G20 biće siromaštvo i klimatske promene

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lula da Silva: Prioriteti Brazila na čelu G20 biće siromaštvo i klimatske promene

Foto: AP Photo/Eraldo Peres

BRAZILIJA – Brazil će se, kada bude na čelu grupe G20 najvećih svetskih ekonomija sledećeg meseca, fokusirati na smanjenje gladi i siromaštva, usporavanje klimatskih promena i reformu svetskog upravljanja, izjavio je danas predsednik Luiz Inasio Lula da Silva.

Brazil će 1. decembra preuzeti predsedavanje grupom G20 od Indije, a u novembru 2024. organizovaće samit te organizacije u Rio de Žaneiru, preneo je Rojters.

"Vreme je da se bavimo pitanjima od kojih treba da prestanemo da bežimo, već da pokušamo da ih rešimo", rekao je Lula dok je izlagao brazilske prioritete za G20.

Lula je često kritikovao, kako kaže, neuspeh svetskog upravljanja tela poput Ujedinjenih nacija, Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a pored ostalog insistirao je da se proširi stalni Savet bezbednosti UN.

"Nije moguće da finansijske institucije poput Breton Vudsa, Svetske banke, MMF-a, nastave da funkcionišu kao da se ništa u svetu ne dešava i kao da je sve već rešeno", rekao je on.

Brazilski predsednik prozvao je finansijske institucije i što često pozajmljuju novac zemljama samo radi otplate duga, umesto da ulažu u neke pozitivne promene.

Ministri inostranih poslova G20 sastaće se u Rio de Žaneiru od 21. do 22. februara, a ministri finansija će se okupiti u Sao Paulu od 28. do 29. februara.

Indijski premijer Narendra Modi bio je u sredu domaćin virtuelnog samita zemalja G20 kako bi bio razmotren napredak u pogledu političkih ciljeva postavljenih na godišnjem samitu G20 u septembru u Nju Delhiju.