30. novembar 2023 12:38

SMO: U 2023. godini zabeleženo globalno zagrevanje od 1,4 stepena i rekordne temperature

Izvor: TANJUG

podeli vest

SMO: U 2023. godini zabeleženo globalno zagrevanje od 1,4 stepena i rekordne temperature

Foto: AP Photo/Jorge Saenz

DUBAI - Mesec dana pre kraja 2023. već je poznato da će ova godina dostići globalno zagrevanje od 1,4 stepena u odnosu na predindustrijske period, izazivajući "zaglušujuću kakofoniju" i temperaturne rekorde, saopštila je danas Svetska meteorološka organizacija (SMO), navodi Rojters.

"Živimo i prolazimo kroz klimatski kolaps u realnom vremenu", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na otvaranju samita COP28 u Dubaiju, preneo je Gardijan.

Gutereš je govorio na predstavljanju klimatskog izveštaja SMO, na kojem je rečeno da je 2023. godina najtoplija godina od kako se vrše merenja, toplija i od 2016. godine, kada je temperatura bila za 1,2 stepena viša u odnosu na predindustrijski period.

"Emisije štetnih gasova su rekordno visoke. Globalne temperature su rekordne. Morski nivoi dostižu rekorde, a led na Antarktiku je rekordno nizak", rekao je generalni sekretar SMO Peteri Talas.

Izveštaj, međutim, ne znači da će svet preći prag od 1,5 stepeni, za koji naučnici kažu da je plafon za izbegavanje katastrofalnih klimatskih promena u sklopu Pariskog sporazuma iz 2015. godine.

"Ove godine smo videli brojne zajednice u svetu kako su pogođene požarima, poplavama i rastućom temperaturom. Uticaj je poražavajući. Rekordno globalno zagrevanje trebalo bi da izazove jezu svetskim liderima i da ih natera da deluju", rekao je Gutereš.