1. decembar 2023 14:22

Meta: Ugašeno hiljade lažnih Fejsbuk naloga iz Kine čiji je cilj polarizacija SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Meta: Ugašeno hiljade lažnih Fejsbuk naloga iz Kine čiji je cilj polarizacija SAD

Foto: AP Photo, File/Jeff Chiu

VAŠINGTON - Stručnjaci kompanije Meta, u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instagram, identifikovali su i eliminisali hiljade lažnih naloga iz Kine na društvenim mrežama čiji je cilj bio polarizacija SAD, saopštila je kompanija.

Neko je u Kini je napravio hiljade lažnih naloga na društvenim mrežama dizajniranih da izgledaju kao da se radi o Amerikancima i koristio ih za širenje spornog političkog sadržaja u očiglednom nastojanju da podeli SAD uoči izbora sledeće godine, saopštila je kompanija Meta.

Mreža od skoro 4.800 lažnih naloga pokušavala je da izgradi stabilnu publiku, ali su je stručnjaci kompanije u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instagram, identifikovali i eliminisali, prenosi Glas Amerike.

Nalozi su, prema saopštenju, imali lažne fotografije, imena i lokacije kako bi se delovali kao svakodnevni američki korisnici Fejsbuka koji se bave političkim pitanjima.

Navedeno je i da su umesto širenja lažnog sadržaja, kao što su to činile druge mreže, nalozi korišćeni za ponovno deljenje postova sa X platforme (Tviter), koje su kreirali političari, novinske kuće i drugi.

Kompanija Meta platforms, sa sedištem u Menlo Parku u Kaliforniji, nije javno povezala kinesku mrežu sa vladom te države, ali je utvrdila da potiče iz te azijske zemlje.

Meta je u sredu takođe objavila izveštaj u kojem se ocenjuje da postoji rizik da će inostrani protivnici SAD, među kojima su glavni Iran, Kina i Rusija, koristiti društvene medije za mešanje u izbore.

U izveštaju se navodi da se nedavni napori Rusije u vezi sa dezinformisanjem fokusiraju ne na SAD, već na rat u Ukrajini, koristeći propagandu državnih medija i dezinformacije u nastojanju da potkopa podršku Kijevu, prenosi Glas Amerike.