7. decembar 2023 10:51

Borelj podržao poziv Gutereša da Savet bezbednosti interveniše povodom rata u Gazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borelj podržao poziv Gutereša da Savet bezbednosti interveniše povodom rata u Gazi

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

BRISEL - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj podržao je poziv koji je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš uputio Savetu bezbednosti, da interveniše povodom rata u Gazi.

U objavi na platformi X (Tviter), on je apelovao na "članice Saveta bezbednosti UN i istomišljenike iz EU" da podrže poziv generalnog sekretara, preneo je briselski portal Politiko.

Borelj je, takođe, kritikovao izraelske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali zbog rušenja palestinske škole izgrađene sredstvima EU, nazvavši to "kršenjem međunarodnog prava" i dodajući da "nasilje naseljenika nad palestinskim zajednicama mora prestati".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je juče Savet bezbednosti UN da rat između Izraela i palestinskih militanata Hamasa u Pojasu Gaze "može da pogorša postojeće pretnje međunarodnom miru i bezbednosti".

Gutereš se pozvao na retko korišćeni član 99 osnivačke Povelje UN koja mu omogućava da "skrene pažnju Savetu bezbednosti na bilo koje pitanje koje po njegovom mišljenju može da ugrozi održavanje međunarodnog mira i bezbednosti".

"Suočeni smo sa ozbiljnim rizikom od kolapsa humanitarnog sistema. Situacija se brzo pogoršava u katastrofu sa potencijalno nepovratnim implikacijama za Palestince kao celinu i za mir i bezbednost u regionu", napisao je Gutereš u pismu 15-članom Savetu bezbednosti.

On je istakao da se takav ishod mora izbeći po svaku cenu.

To je prvi put da se Gutereš pozvao na taj član od stupanja na dužnost 2017. godine i prvi put da ga je bilo koji generalni sekretar koristio od 1989. godine.

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan osudio je Guterešovu odluku da se pozove na član 99, optužujući ga da ima "predrasude prema Izraelu" i rekao da on odmah treba da podnese ostavku.

Šef izraelske diplomatije Eli Koen ocenio je da mandat Antonija Gutereša predstavlja "opasnost po svetski mir".

Koen je u poruci na platformi X ocenio da Guterešova odluka "predstavlja podršku terorističkoj organizaciji Hamas" i odobravanje ubistava izraelskih staraca, otmice beba i silovanja žena.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur rekao je da je na vrhu dnevnog reda zaustavljanje rata.

"Primirje mora da se dogodi i mora da se dogodi odmah", istakao je on.