9. decembar 2023 13:19

Obradović o situaciji u Venecueli: Madurovi potezi su posledica želje da "podigne ulog"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obradović o situaciji u Venecueli: Madurovi potezi su posledica želje da "podigne ulog"

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Darko Obradović iz centra za strateške analize rekao je danas da su potezi predsednika Venecuele Nikolasa Madura posledica njegove želje da "podigne ulog", pošto je došlo do otapanja sankcija u pogledu venecuelanske nafte prema izvozu za Sjedinjene Američke Države.

Obradović je za Tanjug rekao da su ga zvaničnici iz Havane uverili da sada ima priliku da dobije još neke ustupke.

"Venecuela bukvalno vri, specijalna policija svakog dana hapsi stotine ljudi. Dakle, situacija nije nimalo ružičasta i upravo zbog toga on pravi ovaj vid referenduma, odnosno 'Anšlusa' koji kandiduje - u cilju da relaksira unutrašnju situaciju nadajući se da će Brazil i Kolumbija biti uzdržani po ovoj temi", rekao je Obradović.

Dodao je i da nikako ne može biti normalno to što su građani Venecuele među najsiromašnijima na svetu, a da se ona nalazi u blizini najvećeg tržišta nafte na svetu.

"To je parametar toga koliko je pogrešno raditi kao Čavez, kao Maduro itd. Dakle, tu nema mnogo logike. Sada u ovom trenutku, mi znamo da Latinska Amerika polako, ali sigurno zbog sirovina nafte, ali i retkih sirovina, postaje neuralgična geopolitička tačka", rekao je on.

Naveo je i da ljudima sa prostora Latinske Amerike tokom prethodnih decenija nije bilo značajno da zaokruže nacionalne, po etničkom sastavu države, "već je bila ideja zbaciti Evropljane, oterati Portugalce, Špance, Engleze, Francuze napolje i praviti države zasnovane na slobodarskom duhu".

To je, kako je rekao, kasnije napravilo mnoštvo problema koji postoje i danas.

"Kada su se emancipovali, kada su katolici kao crkva oslabili, imali ste nacionalno osvešćenje. Prvi primer je Urugvaj. Urugvaj se odvojio od Brazila. Dakle, nije završena priča o Latinskoj Americi kada se govori o granicama", rekao je Obradović.

On je naglasio i da je reljef ove teritorije takođe prilika za nacionalnu koheziju.

"Brda su s jedne strane fizička brana, ali i prilika za ujedinjenje. Bolivar je oslobodio ljude, ali nije do kraja zaokružio nacionalne države kakve mi poznajemo u Evropi, iz recimo 19. veka", rekao je Obradović.

Kada je reč o geopolitičkoj situaciji, Obradović je naglasio da na ovom prostoru po uticaju prednjači Kuba, što je kako je rekao, nesrazmerno njenoj veličini.

"Kubanski obaveštajni instruktori su Alfa i Omega i dalje tamo. Bez njih jednostavno vi ne možete igrati svetsku utakmicu. I to je jačina Kube, iako je mala siromašna zemlja. Ona ima tu dakle moć. Ali, imate i Argentinu se koja polako približava Americi", rekao je on.

Sa druge strane, kako ističe, Brazil "ne zna šta da radi".

"Oni imaju 1.600 vrlo važnih ugovora sa Amerikom. Dakle jednostavno priča u Latinskoj Americi nije završena. Retke sirovine, to je velika zelena utakmica koja se odvija. Opredeliće etničke sukobe, jer tamo je relativno lako sa televizijom i par stotina kalašnjikova zapaliti situaciju", naveo je Obradović.