11. decembar 2023 18:10

Ruski zvaničnik: SAD sprovodile istraživanja o koroni pre izbijanja pandemije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ruski zvaničnik: SAD sprovodile istraživanja o koroni pre izbijanja pandemije

Foto: Shutterstock.com/ Fotomay, ilustarcija

MOSKVA - Načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov izjavio je danas da je rusko Ministarstvo odbrane dobilo dokumenta koja ukazuju na to da su Sjedinjene Američke Države sprovodile istraživanja o korona virusu u periodu od 2016. do 2020. godine.

"Podsećam da su pre četiri godine, u decembru 2019. godine, identifikovani prvi pacijenti zaraženi korona virusom. Čudna slučajnost je da je pandemiji prethodio niz istraživačkih projekata o proučavanju korona virusa koje je finansirala američka vlada", rekao je Kirilov, prenosi TASS.

On je naveo da Agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID) od 2009. godine sprovodi program u vezi sa proučavanjem korona virusa.

"Prema izveštajima koji su nam dostupni, projekat procene rizika od nastajanja infekcija kod slepih miševa u Ukrajini i Gruziji sproveden je u periodu od 2016. do 2020. godine", rekao je ruski vojni zvaničnik.

Dodao je da su tokom rada u Ukrajini identifikovani slepi miševi koji migriraju do 800 kilometara duboko u zemlje poput Mađarske i Rusije.

Kirilov je naveo da je "teško objasniti visok nivo pripremljenosti američkih proizvođača iRNK vakcina koje su korišćene tokom pandemija korona virusom".

"Ovo ukazuje na dosluh između različitih vladinih agencija SAD i velikih farmaceutskih kompanija", rekao je on.

Istakao je da je širenje korona virusa dovelo do značajnog povećanja profita biotehnoloških kompanija koje proizvode vakcine i lekove protiv korone, kao i da je povećalo zavisnost zemalja u razvoju od Sjedinjenih Država.

Od izbijanja pandemije 2020. godine, širom sveta je preminulo skoro sedam miliona osoba koje su bile zaražene korona virusom, navodi na sajt Worldmeter.