10. januar 2024 20:56

Slobodan Zečević: Gabrijel Atal i pored popularnosti, tek mora da se dokaže i pokaže

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slobodan Zečević: Gabrijel Atal i pored popularnosti, tek mora da se dokaže i pokaže

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Profesor Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije ocenio je večeras da je francuski predsednik Emanuel Makron morao da napravi izmenu na čelu vlade jer ne sme da dozvoli da razlika između njega i Mari Le Pen dodatno poraste, posebno zato što u junu slede izbori za Evropski parlament.

"Nacionalno okupljanje Mari Le Pen sada je daleko ispred Makronove Renesanse i do 11 odsto i sebi nije mogao da dozvoli da takva razlika ostane ili da se čak i uveća. S obzirom da je njegova stranka proevropska bilo bi nezgodno da izgubi sa tolikom razlikom i ne samo to, to bi mu kasnije komplikovalo čitav mandat do 2027. godine", rekao je Zečević za Tanjug na pitanje zašto je Atal bio Makronov izbor.

Zečević je podsetio da je pozitivan stav o prethodnoj predsednici vlade Elizabet Born imalo samo 25 odsto građana. Bila je vredna ali nije imala političku harizmu, dodao je on.

Na pitanje da li će novi premijer imati dovoljno vremena da utiče na rezultat na evropskim izborima, Zečević kaže da Atal sada ima dobar rejting - 56 odsto. Atal i pored toga mora da nađe većinu u parlamentu za zakonodavne aktivnosti, što nije lako.

Kako kaže Zečević, on ima samo relativnu većinu, i zato mora da traži savezništvo unutar francuske skupštine da bi se donosili zakoni i naravno, da održi visok rejting u javnom mnjenju da bi pokušao da stigne ili eventualno prestigne Nacionalno okupljanje Le Penove.

Na pitanje da li navodi o Atalovom seksualnom opredeljenju koje je negde izbilo u prvi plan i godine predstavljaju novu energiju koja bi trebalo da se unese i u vladu, ali i kasnije u takmičenju za evropske institucije, Zečević kaže da su te činjenice marketinški šok.

"To je trenutni medijski i marketinški šok u smislu da ima 34 godine, da je deklarisani homoseksualac, da živi praktično u bračnoj vezi sa drugim muškarcem... Međutim, na duži rok, Atal mora da se dokaže i pokaže Francuzima kao neko ko je u stanju da reši probleme", rekao je Zečević i podsetio da je Atal bio popularan kao ministar obrazovanja koji je zabranio islamska obeležja u školama.

Na pitanje da li će Atal na funkciji ostati duže od 20 meseci koliko je izdržala njegova prethodnica kaže da bi trebalo da izdrži duže.

"Samo mesto predsednika vlade u Petoj Republici je nezgodno, trajalo je prosečno oko dve i po godine", rekao je i dodao da je mesto premijera u Francuskoj vrsta osigurača.

Prema njegovim rečima, kada stvari krenu loše u ekonomiji, u spoljnoj politici, mesto predsednika Republike se ne dovodi u pitanje, premijer se menja kao vrsta osigurača.

"Elizabet Born je bila vredna, posvećena, tehnokrata, ali nije imala taj politički nerv, nije bila popularna, nije imala harizmu političara", rekao je on.

Makron će, kaže, ostati glavni šef izvršne vlasti u Francuskoj i mnogi govore da svejedno ko je predsednik vlade jer Makron je taj koji vodi i unutrašnju i spoljnu politiku.

"Makron će sigurno odlučivati pre svega o sastavu vlade. Do petka će se odlučiti ko će biti ministri u Atalovoj vladi", rekao je on i dodao da smatra da će ostati ministar unutrašnih poslova i ministar ekonomije i finansija, dva iskusna političara starije generacije.

Navodi da neki baš ne gledaju sa velikim odobravanjem da neko sa tako malo iskustva dođe na jedno vrlo osetljivo mesto u Francuskoj.

Na konstataciju da je važno i da se zbog Olimpijskih igara formira vlada što pre, kaže da se upravo zato Makron i pored drugih kandidata opredelio da ministar ostane.

"On ima vrlo težak zadatak da spreči terorističke napade u toku OI koje su jako važan događaj za Francusku", rekao je Žečević.

Na pitanje šta je najveći izazovi pred Atalom, da li je to primena nepopularnih zakona i da li je upravo zbog toga izabran, kaže da Francuzi očekuju i još oštrije postupanje vezano za ulazak u zemlju, pogotovo muslimanskog stanovništva.

"Mnogi smatraju da ni taj zakon nije dovoljan, da je previše blag. Što se tiče penzione reforme, ona je prošla, to je bilo nepopularno, ali sad je došao novi predsednik vlade koji će biti suočen sa novim izazovima, kao što je kupovna moć ... EU i generalno i Francuska poprilično zaostaju za SAD, mada Francuska nešto manje nego Nemačka", kazao je on.

Na pitanje da li i on ima utisak da smo se promenili kao društvo kada je reč o izboru lidera, da se ne cene iskusni, stariji već da dolaze nove generacije, Zečević kaže da je bitno da li neko ima ili nema talenat za politiku.

"Pravilo Pete Republike je da vam treba iskustvo. Niko do sada nije bio ovako neiskusan, ali bez obzira na iskustvo, na seksualno opredeljenje, čekaju ga isti problemi koje je imala Born. Mora da pokaže da je sposoban da ih reši i da bude popularan kod francuskog naroda", rekao je on.