22. januar 2024 08:41

London uputio ekspertima UN fotografije severnokorejskih pošiljki Rusiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

London uputio ekspertima UN fotografije severnokorejskih pošiljki Rusiji

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

LONDON - U jeku optužbi da zvanični Pjongjang isporučuje Rusiji rakete i municiju, Velika Britanija uputila je ekspertima UN satelitske fotografije koje prikazuju utovar ruskih brodova u severnokorejskoj luci, preneli su danas britanski mediji.

Velika Britanija je dostavila satelitske fotografije panelu eksperata UN u okviru pokušaja da se pokrene zvanična istraga o poslovima sa naoružanjem kojima se krše međunarodne sankcije, prenosi Gardijan.

Od kada se predsednik Rusije Vladimir Putin u septembru prošle godine sastao sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom na dalekom istoku Rusije, Severna Koreja je na meti optužbi da je ruskoj vladi isporučila balističke rakete i stotine hiljada artiljerijskih granata za potrebe rata u Ukrajini.

Putin se ove nedelje u Kremlju sastao sa severnokorejskom ministarkom spoljnih poslova Čoe Son Hui, što ukazuje da se saradnja između dve zemlje proširuje, navodi britanski list.

Dvoje zvaničnika je razgovaralo o "daljem razvoju bilateralnih odnosa u svim oblastima, uključujući i one osetljive", potvrdio je ranije portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Neobjavljeni izveštaj obaveštajnih službi Velike Britanije u koje je Gardijan imao uvid sadrži i satelitske fotografije snimljene između septembra i decembra na kojima se vide tri ruska broda, Maia, Angara i Maria, koji pre plovidbe ka ruskim lukama na dalekom istoku ukrcavaju kontejnere u severnokorejskoj luci Nadžin.

Iako je potvrđeno da ne može da identifikuje šta se nalazi u kontejnerima, ovi izveštaji britanskih službi usledili su nakon prošlonedeljnog saopštenja SAD u kojem se Rusija optužuje da je prošle nedelje u Ukrajini koristila balističke rakete iz Severne Koreje.