24. januar 2024 06:42

Borelj: Demokratije ne mogu bez pouzdanih informacija, dezinformacije su opasne

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borelj: Demokratije ne mogu bez pouzdanih informacija, dezinformacije su opasne

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

BRISEL - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da liberalne demokratije ne mogu da žive bez pouzdanih informacija, dodavši da dezinformacije slabe tkivo društva.

"Stalni tok laži ima za cilj da usadi ideju da su sve informacije nepouzdane i nepouzdane. Širiti osećaj da ništa nije istina, a da je sve laž. Da ne postoji istina i da ne postoji ništa čemu se može verovati", rekao je Borelj na konferenciji za novinare u Briselu.

On je naveo da je to opasno, dodavši da dezinformacije slabe tkivo društva i truju demokratiju.

"Samo informacije čine demokratiju mogućom. Demokratija je sistem koji funkcioniše na osnovu informacija, dobrih informacija. Zato diktature prvo što urade jeste da zatvore novine, uvedu cenzuru i blokiraju informacije, dopuštajući samo one koje smatraju dobrim za sebe", rekao je Borelj.

Naglasio je da liberalne demokratije ne mogu da žive bez "bez pouzdanih informacija i bez poverenja u demokratske procese, kao što su izbori".

"Ako želimo da branimo demokratiju, ako želimo da se odbranimo od manipulacije, moramo da se zaštitimo smatrajući to bezbednosnom pretnjom i u tu bitku idemo sa istim kapacitetom kao i oni koji nas napadaju", poručio je visoki predstavnik EU.

On je dodao da je zato predstavio Strateški kompas koji ima za cilj jačanje bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije.

"Moramo da se branimo od pretnji, a jedna od njih je manipulacija informacijama", rekao je Borelj.