30. januar 2024 09:55

Pakistan: Bivši premijer Imran Kan osuđen je na deset godina zatvora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pakistan: Bivši premijer Imran Kan osuđen je na deset godina zatvora

Foto: AP Photo, File/K.M. Chaudary

ISLAMABAD - Pakistanski sud osudio je danas bivšeg premijera Imrana Kana i jednog od njegovih stranačkih zamenika na po 10 godina zatvora, prenosi AP uz ocenu da je to još jedan udarac za političku karijeru bivšeg igrača kriketa koji je postao pakistanski premijer.

Najnovija odluka suda izrečena je uoči parlamentarnih izbora u Pakistanu koji se održavaju 8. februara i na kojima je Kanu zabranjeno da se kandiduje zbog svoje prethodne krivične presude.

Iako Kan neće biti na glasačkom listiću za februarske izbore, on i dalje ostaje moćna politička figura zbog svojih brojnih sledbenika i retorike protiv pakistanskog establišmenta.

Vlasti su saopštile da Kan i njegov zamenik, koji je takođe dobio desetogodišnju kaznu, Šah Mahmud Kureši, imaju pravo žalbe na današnju presudu u procesu nazvanom "slučaj šifra", ali Kan tvrdi da su sudski postupci protiv njega deo zavere da se ukloni sa političke scene pre izbora.

Pristalice Imrana Kana su u maju 2023. godine izveli nasilne demonstracije nakon hapšenja njihovog lidera i od tada se vlasti obračunavaju sa njegovim politički sledbenicima i strankom.

Pakistanska nezavisna komisija za ljudska prava saopštila je da su male šanse za održavanje slobodnih i poštenih parlamentarnih izbora u februaru zbog predizbornih manipulacija i nameštanja izbornih rezutata i izrazila je zabrinutost zbog toga što vlasti odbijaju kandidature Kana i drugih visokih zvaničnika iz njegove stranke.

Slučaj Šifra je jedan od oko 150 predmeta koji su aktivirani protiv Kana, a optužbe se kreću od nepoštovanja suda do terorizma i podsticanja na nasilje.

Sporni dokumet u "slučaju šifra" nikada nisu objavili ni pakistanska vlada ni Hanovi advokati, ali je očigledno da je to bila diplomatska prepiska između pakistanskog ambasadora u Vašingtonu i ministarstva spoljnih poslova u Islamabadu.

Tokom svog obraćanja Kan je rekao da je njegovo svrgavanje bila američka zavera koju su navodno izvršili pakistanska vojska i vlada u Islamabadu, ali zvanični Vašington i pakistanski zvaničnici demantovali su te optužbe.