23. februar 2024 15:01

ODIHR: Nakon dve godine rata u Ukrajini nastavak nasilja nad civilima veoma zabrinjava

Izvor: TANJUG

podeli vest

ODIHR: Nakon dve godine rata u Ukrajini nastavak nasilja nad civilima veoma zabrinjava

Foto: AP Photo/Libkos, File/LIBKOS

VARŠAVA - Direktor OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Mateo Mekači izjavio je da užasne posledice rata u Ukrajini, posebno po decu i civile ne mogu da se precene, kao i da, kako se situacija pogoršava, ljudi nemaju drugog izbora nego da napuste svoje domove ili ostanu i žive u strahu.

U saopštenju ODIHR navodi se da ta organizacija prati kršenja međunarodnog prava u Ukrajini i njihov uticaj na civile i ratne zarobljenike od 24. februara 2022. godine.

"Razgovori sa više od 330 preživelih i svedoka kršenja ljudskih prava, kako u Ukrajini tako i van zemlje, svedoče o kontinuiranom zanemarivanju osnovnih principa postavljenih u međunarodnom humanitarnom pravu i poštovanju ljudskih prava od strane Ruske Federacije", navodi ODIHR.

Dodaje se da je krajnji cilj tog rata da se osigura odgovornost za kršenja međunarodnog prava.

Četiri do sada objavljena izveštaja o praćenju pružaju detalje o kršenjima ljudskih prava na terenu, uključujući namerne napade na civile, proizvoljno zatvaranje, mučenje, namerno ubijanje i prisilne nestanke.

Istovremeno, kako je saopštio ODIHR, nastavljaju se verodostojni izveštaji o prisilnom premeštanju i deportaciji ukrajinske dece, kako unutar okupiranih oblasti Ukrajine, tako i odatle u Rusku Federaciju i Belorusiju.