28. februar 2024 19:56

Tusk: Poljska pregovara sa Ukrajinom o privremenom zatvaranju granice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tusk: Poljska pregovara sa Ukrajinom o privremenom zatvaranju granice

Foto: AP Photo/Petr David Josek

VARŠAVA - Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas da Poljska pregovara sa Ukrajinom o privremenom zatvaranju zajedničke granice i prekidu bilateralne trgovine, prenosi UNIAN, pozivajući se na pisanje poljskih medija.

"Spreman sam da donosim teške odluke kada je u pitanju granica sa Ukrajinom. Uvek se konsultujem sa Kijevom kako bismo izbegli nepotrebne tenzije. Ali moramo pronaći dugoročno rešenje", rekao je Tusk i naglasio da će to biti privremeno i bolno rešenje za obe strane.

On je najavio da će se sutra sastati sa liderima poljoprivrednika koji protestuju zbog poljoprivredne politike Evropske unije i uvoza jeftine hrane iz Ukrajine.

Više hiljada poljskih poljoprivrednika protestovalo je juče na ulicama Varšave, tražeći da se vlada povuče iz "Zelenog dogovora" Evropske unije - plana koji, između ostalog, za cilj ima borbu protiv klimatskih promena smanjenjem upotrebe pesticida.

Poljska, Mađarska i Slovačka su prošle godine zabranile uvoz jeftinih ukrajinskih žitarica kako bi zaštitile sopstvenu poljoprivredu.