6. mart 2024 15:50

Ruski novinar osuđen na sedam godina zatvora zbog članaka o navodnim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ruski novinar osuđen na sedam godina zatvora zbog članaka o navodnim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini

Foto: Shutterstock.com/Gagarin Iurii, ilustracija

KIJEV - Reporter ruskog informativnog lista RusNjuz Roman Ivanov osuđen je danas na sedam godina zatvora zbog članaka koje je napisao o navodnim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini, preneo je Rojters.

On je osuđen zbog objavljivanja ''lažnih vesti'' o ruskoj vojsci, u skladu sa zakonom koji je usvojen ubrzo nakon početka rata u Ukrajini koji je pokrenula Rusija.

Optužbe protiv Ivanova potiču iz članaka koje je napisao o masakru u Buči u Ukrajini, izveštaja UN o ratnim zločinima i ruskih raketnih udara na ukrajinsku civilnu infrastrukturu.

''Naša zemlja pretvorila se u lavinu tuge i nesreće. Ne donosi ništa osim straha, bola, tuge, uništenje i gubitak. Moramo da shvatimo da je sve ovo što se desilo u Ukrajini naša krivica'', rekao je Ivanov tokom saslušanja na sudu.

Tekst njegovog govora objavljen je na sajtu Memorijal, jedne od najvećih ruskih organizacija za ljudska prava, čiji je direktor Oleg Orlov prošlog meseca osuđen na dve i po godine zatvora zbog ''diskreditacije ruskih oružanih snaga''.

Ivanov je drugi novinar RusNevsa koji je u zatvoru zbog ''lažnih vesti'' nakon što je njegova koleginica Marija Ponomarenko osuđena prošlog meseca na šest godina zbog optuživanja Moskve da je bombardovala pozorište u Mariupolju u Ukrajini u prvim mesecima rata.