7. mart 2024 14:56

Antonio Gutereš: Potreban brži napredak u ostvarivanju prava žena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Antonio Gutereš: Potreban brži napredak u ostvarivanju prava žena

Foto: AP Photo/Lucanus Ollivierre

NJUJORK - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš saopštio je danas, povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, da su žene širom sveta postigle velike uspehe rušeći barijere, razbijajući stereotipe i podstičući napredak ka pravednijem i ravnopravnijem svetu, napominjući da je potreban brži napredak u ostvarivanju prava žena.

Gutereš je, međutim, upozorio da se žene i devojke i dalje suočavaju sa ogromnim preprekama i da se zbog toga UN obavezuju da će se angažovati radi ubrzanog ostvarivanja prava žena.

"Milijarde žena i devojaka suočava se sa marginalizacijom, nepravdom i diskriminacijom, a neprekidna epidemija nasilja nad ženama predstavlja sramotu za čovečanstvo", naveo je Gutereš u saopštenju.

Gutereš je ukazao da naš svet još uvek odražava milenijume odnosa moći u kojima dominiraju muškarci i da je po, trenutnom tempu, pravna jednakost udaljena nekih 300 godina.

On je istakao da je zbog toga potrebno brže sprovođenje prava žena i da se UN obavezuju na ubrzani napredak.

Generalni sekretar je istakao da moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena - "ulaganje u žene" - ukazuje da je za okončanje patrijarhata potreban novac i da se moraju podržati ženske organizacije na prvoj liniji fronta.

Napomenuo je da je potrebno ulaganje i u programe za borbu protiv nasilja nad ženama, kao i za podsticanje ženskog uključivanja i liderstva u ekonomiji, digitalnim tehnologijama, izgradnji mira i klimatskim akcijama.

"Takođe je potrebno da povećamo broj žena liderki u biznisu, finansijama, centralnim bankama i ministarstvima finansija. To može pomoći u privlačenju investicija za strategije i programe koji će odgovarati na potrebe žena", naveo je Gutereš.

Prema njegovim rečima, ostvarivanje ženskih prava je put ka pravednim, mirnim i prosperitetnim društvima.