9. mart 2024 14:49

Asif Ali Zardari izabran za predsednika Pakistana po drugi put

Izvor: TANJUG

podeli vest

Asif Ali Zardari izabran za predsednika Pakistana po drugi put

Foto: Shutterstock.com/Asianet-Pakistan

ISLAMABAD - Bivši predsednik Pakistana Asif Ali Zardari danas je po drugi izabran za šefa države, a na toj poziciji smeniće dosadašnjeg predsednika Arifa Alvija.

Prema odredbi pakistanskog Ustava, izborni kolegijum novoizabranih članova Nacionalne skupštine i četiri pokrajinske skupštine izabrali su Zardarija, piše "Tajms of Indija".

Zardari je kopredsedavajući Pakistanske narodne partije (PPP), koja je nedavno stupila u koaliciju s Pakistanskom muslimanskom ligom (PML) Navaza Šarifa, kako bi oformili zajedničku vladu.

On je bio zajednički kandidat ove dve stranke, dok mu je rival na izborima bio Mahmud Kan Ačakzaj, predstavnik Sunitskog saveza Itehad (SIC), stranke koja je dobila na značaju kada joj se pridružila Tehrik-e-Insaf, partija bivšeg premijera Imrana Kana, koji se nalazi u zatvoru zbog korupcije.

Pakistanski mediji preneli su da je Zardari osvojio 255 glasova članova kolegijuma, u poređenju sa 119 za Ačakzaja.

Zardari, koji je prvi predsednički mandat služio između 2008. i 2013. godine, prvi je civil koji je izabran za predsednika po drugi put.

On je, takođe, udovac bivše premijerke Benazir Buto, prve žene na toj poziciji u Pakistanu, koja je predvodila liberalnu, sekularnu i demokratsku vladu do 1996.

Buto je bila predsednica Pakistanske narodne partije do njenog ubistva u Islamabadu 2007. godine, pred opšte izbore 2008. na kojima je planirala da se kandiduje.