15. mart 2024 18:45

Bajden podržao govor lidera Senata Šumera o pozivu na izbore u Izraelu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bajden podržao govor lidera Senata Šumera o pozivu na izbore u Izraelu

Foto: AP Photo/Evan Vucci

VAŠINGTON - Američki predsednik Džozef Bajden danas je podržao izjavu lidera Senata Čaka Šumera, koji je pozvao na vanredne izbore u Izraelu, oštro kritikujući premijera te zemlje Benjamina Netanijahua.

U svom govoru u Senatu u četvrtak, Šumer je izrazio da je bitno Izraelci, kao građani demokratske države, imaju pravo da biraju svoje lidere, a da SAD ne treba da se mešaju i dozvole demokratski proces u toj bliskoistočnoj državi.

Lider Senata istakao je da je Netanijahu "previše voljan da toleriše stradanja civila u Gazi“, kao i da "više ne odgovara potrebama Izraela", navodi Al Džazira.

Šumer je, tokom jučerašnjeg govora, naglasio da palestinski civili ne zaslužuju da snose posledice za akcije Hamasa, kao i da Izrael i SAD imaju moralnu obavezu da učine više.

"Mislim da je (Šumer) izrazio ozbiljnu zabrinutost koju ne deli samo on, već i mnogi Amerikanci“, ocenio je Bajden.

Demokrata Šumer, dugo veliki pristalica Izraela i najviši izabrani američki zvaničnik koji je Jevrejin, takođe je rekao da bi bila "ozbiljna greška" da Izrael odbaci rešenje o dve države i pozvao pregovarače u sukobu između Izraela i Gaze da učine sve što je moguće da se obezbedi prekid vatre, oslobode taoci i uputi pomoć Gazi.