16. mart 2024 13:42

Vels: Geting pobedio na stranačkim izborima i postaje prvi crni premijer

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vels: Geting pobedio na stranačkim izborima i postaje prvi crni premijer

Foto: PA via AP/Ben Birchall

LONDON - Von Geting pobedio je danas na unutarstranačkim izborima za lidera velških laburista i, s obzirom da Laburistička stranka vlada Velsom još od decentralizacije Velike Britanije pre četvrt veka, Geting će postati prvi crni premijer poluautonomne velške vlade.

"Danas okrećemo stranicu istorije naše nacije i to ne samo zbog toga što ja imam čast da budem prvi crni lider u jednoj evropskoj zemlji, već i zato što je došlo do smene generacija", rekao je Gething (50) u govoru nakon objavljivanja izbornih rezultata, prenosi Rojters.

Geting je 2013. godine postao prvi crni ministar u Velikoj Britaniji i obavljao je dužnost ministra zdravstva i ekonomije.

Kao novi premijer imaće težak zadatak da ujedini velške laburiste, da predvodi stranku na opštim izborima, ali i vladu zemlje koja se našla u ekonomskoj krizi zbog povećanja troškova života, jer odlazeći velški premijer Mark Drejkford ostavlja iza sebe nerešen problem poljoprivrednika koji su protestovali zbog promene ekološke politike, preneo je ranije londonski "Gardijan".