18. mart 2024 13:22

Mreža za građanske slobode Liberties: Vladavna prava u padu širom EU, rastu ograničenja prava na protest

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mreža za građanske slobode Liberties: Vladavna prava u padu širom EU, rastu ograničenja prava na protest

Foto: Shutterstock.com/symbiot, ilustracija

LONDON - Vladavina prava je u padu širom EU jer vlade nastavljaju da slabe pravne i demokratske kontrole i ravnotežu, saopštila je mreža za građanske slobode Liberties sa sedištem u Berlinu, naglašavajući posebno nagli porast ograničenja prava na protest.

Liberties je u svom godišnjem izveštaju, sastavljenom sa 37 grupa za zaštitu ljudska prava u 19 zemalja, naveo da u starijim demokratijama sa mejnstrim strankama u vladi, kao što su Francuska, Nemačka i Belgija, izazovi vladavine prava ostaju sporadični, preneo je Gardijan.

Međutim, u dugogodišnjim demokratijama u kojima su stranke krajnje desnice na vlasti ili utiču na vlast, kao što su Italija i Švedska, Liberties navodi da pogoršanje vladavine prava, iako postepeno, rizikuje da postane sistemsko.

U nedavno ponovo uspostavljenim demokratijama EU, kao što su Slovačka, Slovenija i Poljska, navodi se da vladavina prava "može brzo da uhvati zamah - bilo ka oporavku ili opadanju”.

Balaz Denes, izvršni direktor Unije građanskih sloboda za Evropu, kako je Liberties formalno poznat, rekao je da njen izveštaj na 600 stranica, koji je koristila Evropska komisija u svom nadzoru vladavine prava, pokazuje da EU treba da deluje brže protiv jasnog nazadovanja vladavine prava.

Slučaj Mađarske, gde sistemska pitanja vladavine prava ostaju nerešena uprkos nekim zakonskim promenama, podvlači "koliko stvari mogu da krenu loše", rekao je Denes i dodao da to "sada služi kao inspiracija onima poput (slovačkog premijera Roberta) Fica".

U Francuskoj su, navodi se u izveštaju, prošlogodišnje promene penzija "usvojene u očigledno nedemokratskom zakonodavnom procesu" nakon što je vlada upotrebila posebna ustavna ovlašćenja, dok novinari u Nemačkoj mogu da budu krivično gonjeni ako su objavili sudske odluke koje nisu javno dostupne.

U Italiji i Švedskoj, čije vlade vode i podržavaju krajnje desničarske stranke, partneri Libertiesa su prijavili nazadovanje vladavine zakona u oblastima poput pravosudnog sistema, slobode i pluralizma medija, građanskog prostora i ljudskih prava.

U Slovačkoj je premijer Robert Fico "sistematski razbijao demokratske strukture", dok u susednoj Sloveniji prodemokratska vlada radi na tome da preokrene uporne napore prethodne vlade da potkopa demokratske norme.

Poljska nova vlada bori za obnavljanje liberalne demokratije nakon osam godina populističke vladavine.