22. mart 2024 18:18

Ministar spoljnih poslova Austrije: Čim iz Moskve stignu signali, otvoriće se prostor za pregovore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar spoljnih poslova Austrije: Čim iz Moskve stignu signali, otvoriće se prostor za pregovore

Foto: AP Photo/Bilal Hussein

BEČ - Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg izjavio je danas da čim iz Moskve stignu signali da želi da vodi ozbiljne razgovore, ponovo će se otvoriti prostor za mirovne napore i diplomatiju.

"Ruski predsednik Vladimir Putin snosi isključivu odgovornost za to što se u Evropi više od dve godine vodi rat, sa desetinama hiljada mrtvih, milionima raseljenih ljudi i traumatizovanim čitavim generacijama. Putin je započeo rat i mogao bi ga prekinuti. Čim iz Moskve stignu signali da želi da vodi ozbiljne razgovore, mirovnim naporima i diplomatiji će se ponovo dati prostor", rekao je Šalenberg na sednici Odbora za spoljnu politiku Nacionalnog saveta, predstavljuju izveštaj o aktuelnim EU projektima iz svoje nadležnosti.

Po njegovom mišljenju, treće zemlje kao što su Kina, Indija i Južna Afrika takođe treba da budu uključene u takve diskusije; potrebne su dugoročne bezbednosne garancije, saopšteno je na sajtu austrijskog parlamenta.

U izveštaju je navedeno da je Austrija do sada dala 153,5 miliona evra pomoći EU Ukrajini u okviru Evropskog mirovnog fonda (EFF) od 5,5 milijardi evra.

Ove godine austrijski doprinos biće povećan sa 2,79 odsto na 2,87 odsto.

Izveštaj se takođe bavi sankcijama Rusiji, situacijom na Bliskom istoku, izazovima u oblasti migracija, posvećenošću Austrije proširenju EU na zemlje Zapadnog Balkana i klimatskom krizom.

Na pitanje poslanice NEOS-a Henrike Brandstoter o novim izveštajima o ruskoj špijunskoj aktivnosti u Austriji, Šalenberg je rekao da bi bilo od male koristi da se protera više osoblja ruske ambasade iz Austrije.

"Uostalom, mnoge ruske diplomate su akreditovane pri međunarodnim organizacijama. Pored toga, broj osoblja ambasade je već smanjen bilateralno za 15 odsto od februara 2020", dodao je on.

Šalenberg je odbacio kao netačne kritike poslanika Slobodarske partije Austrije (FPO) Folkera Rajfenbergera da je Austrija indirektno uključena u vojnu pomoć Ukrajini kroz učešće u Evropskom mirovnom fondu.

"Austrija ne učestvuje u snabdevanju oružjem i municijom niti u obuci ukrajinskog vojnog osoblja i ne finansira ih, već samo pruža humanitarnu pomoć", podvukao je austrijski ministar.

Što se tiče sankcija Rusiji, Šalenberg je ponovio raniju izjavu da one nikada nisu imale za cilj stvaranje mira već da se Rusiji oteža vođenje rata.

Prema njegovim rečima, treba pažljivo razmisliti i o korišćenju zamrznutih ruskih sredstava za podršku Ukrajini jer to, kako je naveo, mora biti pravno čvrsto utemeljeno, jer je reč o "mešanju u imovinska prava".