28. mart 2024 07:59

Hanter Bajden traži odbacivanje optužbe o utaji, tvrdi da su politički motivisane

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hanter Bajden traži odbacivanje optužbe o utaji, tvrdi da su politički motivisane

Foto: AP Photo/Alex Brandon

VAŠINGTON - Advokati Hantera Bajdena, sina predsednika SAD Džozefa Bajdena, zatražili su da federalne optužbe za utaju poreza protiv njega budu odbačene jer su, kako tvrde branioci, deo politički motivisanog krivičnog gonjenja.

Ejb Lavel, glavni branilac Hantera Bajdena, istakao je da ovo nije običan slučaj, tvrdeći da postoje nepravilnosti u načinu na koji je pokrenut i istražen, što su savezni tužioci odbacili, javlja CBS njuz.

U pravnim podnescima podnetim poslednjih nedelja, kancelarija specijalnog tužioca Dejvida Vajsa saopštila je da politika nema nikakvog uticaja na slučaj i odbacila tvrdnje da su optužbe pokrenute da bi se umirili republikanci, nazivajući tu tvrdnju "zavereničkom" i ništa više od kućom od karata“.

Okružni sudija SAD Mark Skarsi je tokom ukazao na nedostatak dokaza koji bi podržali tvrdnju da je politika imala bilo kakav uticaj na optužbe.

Hanter Bajden se nije pojavio na saslušanju u sredu, ali se izjasnio da nije kriv po devet federalnih poreskih optužbi u Centralnom okrugu Kalifornije u januaru, nakon što su federalni tužioci naveli da je učestvovao u "četvorogodišnjoj šemi“ kako bi izbegao plaćanje najmanje 1,4 miliona dolara saveznih poreza i optužio ga da nije prijavio i plaćao porez, odnosno utaju.

Sporazum o priznanju krivice o dve optužbe za prekršajne ​​poreze i sporazum o preusmeravanju na osnovu optužbe za vatreno oružje uzeti su u obzir na sudu u julu 2023. godine, kada je sudija upitao da li će sporazum omogućiti Bajdenu da izbegne potencijalne buduće optužbe.

Bajdenovi advokati tvrde da je sporazum i dalje pravno obavezujući, a da ga optužbe o porezu prekršile.

Federalni tužioci rekli su da "predloženi sporazum" nije odobren od strane američke Kancelarije za uslovne i pretpretresne službe i da još nije stupio na snagu.

Kako se očekuje, sudija Skarsi doneće odluku 17. aprila.

Saslušanje o zahtevu za odbacivanje optužbi dolazi kada kongresni komiteti predvođeni republikancima prekidaju istragu o opozivu predsednika Bajdena, koja se delom odnosila na to da li je predsednik profitirao od poslovnih poduhvata Hantera Bajdena.

Deo ispitivanja republikanaca bio je vezan i za to da li su visoki zvaničnici Bajdenove administracije preduzeli korake da ometaju krivične istrage protiv predsednikovog sina.

Tokom izjave pred poslanicima u februaru, koja je bila zatvorena za javnost, Hanter Bajden je odbacio istragu kao "neosnovanu i destruktivnu političku šaradu“, tvrdeći da njegov otac nije bio umešan u njegove poslove.

Poslanik Džejms Komer, republikanac iz Kentakija i predsedavajući Komiteta Predstavničkog doma za nadzor i odgovornost, nagovestio je da će pripremiti krivične prijave po završetku istrage.

Kritičari istrage kažu da kongresni komiteti predvođeni republikancima još nisu izneli nikakve dokaze o krivici Hantera Bajdena, javlja CBS njuz.