2. april 2024 16:29

Marko Đurić: Ni posle 4.000 dana Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Đurić: Ni posle 4.000 dana Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština

Foto: Tanjug video, arhiva

VAŠINGTON - Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je danas da Priština i 4.000 dana nakon potpisivanja Briselskog sporazuma nije uspostavila Zajednicu srpskih opština (ZSO) na KiM, što je njena jedina obaveza predviđena sporazumom i istakao da se praktično radi o 11 godina spinovanja i manipulisanja međunarodnom zajednicom.

''(Međunarodna) zajednica se pokazala kao nesvesna, ne samo lažnih obećanja i laži koje im se redovno serviraju, već i kontinuiranih napada na Srbe - fizičkih i psihičkih, kao i kršenja njihovih osnovnih ljudskih prava", napisao je on na drušđtvenoj mreži Iks.

Đurić je ocenio da pogoršanje položaja srpskog stanovništva na KiM eksalira decenijama.

''Štaviše, svedoci smo kulminacije od 2021. godine - otkako je (premijer privremenih prištinskih institucija) Aljbin Kurti i njegov etnonacionalistički režim došao na vlast. Samo u protekle tri godine u Pokrajini je bilo 499 etnički motivisanih napada na Srbe. Napada koji su orkestrirani i dobro planirani u Kurtijevoj zlobnoj agendi'', istakao je Đurić, dodajući da su jedine reakcije na to bile povremene usmene osude pojedinih međunarodnih aktera.

On je naveo da su Kurti i njegov režim daleko od toga da budu zaista sankcionisani za svoja krivična dela ili neispunjavanje obaveza.

''U stvari, oni bivaju nagrađeni za svoje jednostrane, provokativne i destabilizujuće poteze viznom liberalizacijom i učešćem u međunarodnim forumima'', saopštio je ambasador.