3. april 2024 18:40

Mihail Mišustin: Lakše do ruskog državljanstva za one koji ga zaslužuju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihail Mišustin: Lakše do ruskog državljanstva za one koji ga zaslužuju

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Vladimir Fedorenko

MOSKVA, 3. aprila. (Tanjug) - Ruski premijer Mihail Mišustin obećao je da će ruske vlasti pojednostaviti proces dobijanja ruskog državljanstva za one koji žele i zaslužuju da postanu Rusi.

"Zbog ljudi koji žele da postanu Rusi, koji to zaslužuju po našim standardima, moramo da učinimo sve da pojednostavimo procedure", rekao je premijer odgovarajući na pitanja poslanika ruske Dume, prenosi TASS.

On je podsetio da je decembarskim predsedničkim dekretom broj 962 pojednostavljena procedura za dobijanje ruskog državljanstva za državljane Belorusije, Kazahstana i Moldavije i predočio da je za samo tri meseca više od 700 stranih državljana dobilo rusko državljanstvo.

"Mi ćemo, bez sumnje, učiniti sve da pojednostavimo ove procedure, na tome radi rusko ministarstvo unutrašnjih poslova", rekao je ruski premijer.

Ukazom predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina o pojednostavljenoj proceduri za dobijanje ruskog državljanstva građani Belorusije koji su poslovno sposobni i navršili su 18 godina moći će da podnesu zahtev za rusko državljanstvo bez uzimanja u obzir period njihovog boravka u Rusiji od trenutka dobijanja boravišne dozvole, poznavanje ruskog jezika, istorije i osnovnih zakona zemlje.

Usklađenost sa utvrđenim periodom boravka u zemlji (pet godina) i poznavanje istorije i zakonodavstva Rusije prilikom podnošenja zahteva neće biti obavezni ni za državljane Kazahstana i Moldavije, ali za njih je i dalje obavezno poznavanje ruskog jezika, navodi ruska novinska agencija.