5. april 2024 16:38

Bajden danas u poseti Baltimoru, sastaje se sa porodicama nastradalih radnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bajden danas u poseti Baltimoru, sastaje se sa porodicama nastradalih radnika

Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta

VAŠINGTON - Predsednik SAD Džozef Bajden posetiće danas Baltimor da bi pregledao mesto gde se srušio most i sastao se sa porodicama šestorice poginulih građevinskih radnika.

Teretni brod udario je u most "Frensis Skot Ki" 26. marta, a rad na raščišćavanju i obnavljanju saobraćaja je u toku, preneo je Rojters.

Bajdenova poseta, koja će uključivati obilazak iz vazduha, dolazi u trenutku kada su državni i savezni zvaničnici alarmirali javnost zbog potencijalnih ekonomskih teškoća koje bi zatvaranje luke moglo da ima po regionalnu ekonomiju, dok hiljade lučkih radnika već ne radi, navela je agencija.

Guverner Merilenda Ves Mur, koji će biti u pratnji predsednika SAD, u televizijskim intervjuima uoči posete rekao je da je čišćenje i obnova mosta od ključne važnosti za trgovinu širom zemlje.

"Ovo ne utiče samo na građane Merilenda. Ovo utiče na farmera u Kentakiju. Utiče na dilera automobila u Ohaju. Utiče na vlasnika restorana u Tenesiju. Utiče na celu zemlju i naš ekonomski rast", ​​rekao je Mur za MSNBC.

Američki zakonodavci ne slažu se oko korišćenja novih "federalnih" dolara za finansiranje rekonstrukcije mosta, za koju zvaničnici kažu da bi mogla da košta najmanje dve milijarde dolara.

Kancelarija za upravljanje Bele kuće i budžet (OMB) je u pismu Kongresu zatražila od savezne vlade da pokrije punu cenu zamene mosta.

Takav zahtev mora proći ne samo u Senatu, koji je pod kontrolom demokrata, već i u podeljenom Predstavničkom domu gde se pojedini republikanski tvrdolinijaši protive upotrebi "federalnih" dolara za projekat.