13. januar 2023 14:00

Igor Konašenkov: Ruski padobranci uništili položaje ukrajinske vojske u oslobađanju Soledara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Igor Konašenkov: Ruski padobranci uništili položaje ukrajinske vojske u oslobađanju Soledara

Foto: Shutterstock.com/ ID1974

MOSKVA, 13. januara (Tanjug) - Ruski padobranci uništili su položaje ukrajinske vojske tokom oslobađanja Soledara nakon što su osvojili komandne centre i blokirali grad sa severa i juga tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"Tokom operacija za oslobađanje Soledara, jedinice Vazdušno-desantnih snaga izvele su prikriveni manevar iz drugog pravca i uspešno napale položaje ukrajinske vojske, osvojivši komandne centre i blokirajući grad sa severne i južne strane", rekao je on, preneo je TASS.

Prema njegovim rečima, ruske snage eliminisale su preko 700 ukrajinskih vojnika i više od 300 oružanih sistema u poslednja tri dana borbi u Soledaru.

Ruski borbeni avioni uništili su tri ukrajinska ratna aviona i helikopter tokom oslobađanja Soledara, istakao je Konašenkov.

"U operacijama za oslobađanje grada, lovački avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništili su tri aviona i helikopter ukrajinskih vazduhoplovnih snaga koji su pružali vazdušnu podršku ukrajinskim trupama", rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Ruski PVO sistemi oborili su devet raketa višecevnih raketnih sistema HIMARS američke proizvodnje, raketne bacače Olha i Uragan koje je ispalila ukrajinska vojska na uporišta ruskih trupa, precizirao je Konašenkov.

On je naveo da su ruske snage uništile tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini proteklog dana u Zaporoškoj oblasti jednu samohodnu haubicu 2S1 Gvozdika i tri haubice 2S3 Akacija ukrajinske vojske.

"U protekla 24 sata, snage PVO uništile su tri ukrajinske bespilotne letelice u oblastima u blizini Vladimirovke i Nikolskoja u Donjeckoj Narodnoj Republici i Zmijevki u Luganskoj Narodnoj Republici", rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane.

(Kraj) ir/dž